Nytt om SVT Play #6: Beta-uppdatering

Startsidan i SVT Play Beta

Nu har det gått nästan en månad sedan vi öppnade betaversionen av nya SVT Play för allmänheten. Vi är väldigt tacksamma för all återkoppling vi fått via vårt beta-forum!

Tittarnas återkoppling

Vi har fått både beröm och önskningar om att göra saker bättre eller på andra sätt. Som alltid vid stora förändringar vill en del ha det som “det alltid varit”. En del ändringar har vi både fått hyllande beröm och hätsk kritik för.

Det blir också väldigt tydligt att en så välanvänd tjänst som SVT Play aldrig kan bli perfekt för alla. Jag tror vi har fått ett halvt dussin förslag på vad som borde ligga högst upp på startsidan, för den funktionen är den viktigaste, bästa eller mest använda för just den personen.

De två saker vi fick mest kritik för var att den nya startsidan kunde kännas överväldigande samt att de nya horisontella listorna var svårnavigerade, speciellt på datorer. Vi har därför satsat på att förbättra just dessa två områden.

Färre listor

I ett försök att att lugna ner det visuella intrycket har vi bytt ut den klassiska svart-vita bakgrundstoningen till en som går i mörkgrått. Av samma anledning ligger inte längre videolistorna i boxar. Vi experimenterar just nu också med storlek och bildformat i den stora Rekommenderat-listan högst upp på startsidan.

För att ytterligare lugna ned startsidan har vi bytt ut de tre listorna Senaste riksnyheter, Senaste regionalnyheter och Senaste sportsändningar mot en lista med länkar till våra förbättrade kategorisidor (se mer nedan).

För att göra listorna mer lättnavigerade på datorer har vi finputsat hur långt pilarna flyttar listan. Nu är det förhoppningsvis svårare att tappa bort sig efter att listan flyttat sig.

En efterfrågad funktion som förenklar listnavigeringen, speciellt på små skärmar, är att varje lista fått en Visa alla-länk.

Bättre kategorisidor

Förutom att ta till oss av den återkoppling vi har fått så har vi också fortsatt att bygga vidare på betan utifrån vår plan.

Vi har bland annat försökt att förbättra kategorisidorna. De har fått nya listor som ska göra det lättare att utforska utbudet. Se till exempel kategorisidan för Dokumentär.

Dessutom har vi moderniserat Program-sidan med nya kategoribilder.

Kanaler-sidan var i stort sett orörd när vi släppte betan, men nu har den fått en layout som fungerar bättre på alla skärmstorlekar.

En inte lika spännande, men ack så viktig, förbättring gäller våra felsidor. På våra Sidan kunde inte hittas-sidor bjuder vi även på en lite speciell rekommendation.

Betaperioden fortsätter

Vi är långt ifrån klara med betan, så vi fortsätter att ta till oss av det ni skriver i beta-forumet och jobbar vidare mot en bättre och mer lättnavigerad beta. Fortsätt därför gärna att testa våra förbättringar och lämna feedback!

All återkoppling kommer så klart inte från beta-forumet. Vi kommer även att användbarhetstesta betan med riktiga användare med varierande erfarenhetsnivå, intressen, ålder och bakgrund.

PS. Vi har också jobbat lite bakom kulisserna på gamla “vanliga” SVT Play, där vi bland annat sett till att valbara undertexter fungerar i Safari utan Flash.