Nytt om Nyheter

I dag släppte vi en ny version av SVT Nyheter, en omgörning med innehållet i fokus.

Hur uttjatat är uttrycket ”mobile first”, alltså att man ska designa webb för mobilen först? Uttjatat som Miley Cyrus twerkande? Uttjatat som när fotbollskommentatorer minns Sveriges fyra mål mot Tyskland? Uttjatat som sköna techsnubbar som droppar buzzwords på konferenser?

I stället för att prata om mobile first försöker vi på SVT Interaktiv snarare tänka ”worst first” – tänk på den sämsta uppkopplingen, den slöaste processorn, den billigaste fultelefonen med Minecraft-pixlig upplösning. Om innehållet fungerar där klarar det sig överallt, som ett slags webbutvecklingens svar på Frank Sinatras ”New York, New York”.

bloggtrafik
Tidig utforskningsskiss.

I oktober 2011 – världsrekordtidigt för medieföretag av vår storlek – lanserade vi SVT:s webbplattform byggd på html5, responsive design och ett nytt publiceringssystem inköpt speciellt för att vi skulle kunna jobba så flexibelt som framtiden kräver. Uppdrag Granskning började, snabbt därefter följde sen SVT.se, SVT Play, Barnkanalen och allt annat. Och så SVT Nyheter som vi i dag tar flera steg vidare. Gemensamt för alla de här sajterna är att vi kontinuerligt förbättrar dem varje vecka, året runt.

blogggammalt
Gamla sajten.

När vi nu släpper nästa större uppdatering av SVT Nyheter är det framför allt en del grundläggande barnsjukdomar vi försökt gå till botten med. Förändringarna på nya SVT Nyheter är ofta så subtila att de kanske inte ens märks, men alla har gjorts med två tydliga syften: Att göra det lättare för besökarna att använda vår nyhetstjänst oavsett plattform. Och att ge våra journalister bättre förutsättningar att skapa bra innehåll.

Det är nämligen inte så svårt att bygga fina sajter, tekniken är inte ett hinder. Men det är oerhört svårt att göra plattformsoberoende innehåll.

För vad är egentligen så bra med en responsiv nyhetssajt om man inte får plats med ord som ”järnrörsskandalen”? Vad är så bra med design som ser jättebra i Photoshop men är omöjlig att leva upp till som redaktion? Vad är så bra med tunga javascript som ger gamla mobiler epileptiska anfall? What good? No good at all, som Lou Reed hade sagt.

Så i dag tar vi ett litet nytt steg med SVT Nyheter, en sajt byggd för att klara även de mest tuffa förhållanden. Start spreadin’ the news.

bloggnya
Nya sajten.