Nypremiär för SVT Play

SVT Play på olika apparater
SVT Play på olika apparater

Märkte du att det var något annorlunda när du kollade på SVT Play i morse? Du har helt rätt! Vi har uppdaterat SVT Play helt enkelt.

Under en tid har vi jobbat hårt med den nya versionen och nu tycker vi att den är tillräckligt bra för lansering. Det betyder dock inte på något sätt att vi är klara, det är nu det börjar.

Frågor och svar om nya SVT Play

Sedan en tid har det funnits en testversion parallellt med den vanliga SVT Play. Nu har testversionen blivit så bra att vi helt enkelt gör den till ordinarie och tar bort den gamla. Syftet med testversionen har varit att kunna prata med er användare om vad ni gillar och inte gillar. Detta har vi gjort genom vårt användarforum http://kontakt.beta.svtplay.se där alla kunnat tycka till med ris, ros och konkreta förslag. Vi har även genomfört ett större antal djupare intervjuer med “vanliga” personer då det finns många som inte är intresserade av att delta i något forum och testversioner.

Förbättringar i nya SVT Play

Det stod klart tidigt att en av de största bristerna var möjligheten att få information om det man tittade på. Vad är det här för program, vem handlar det om, hur länge kan jag se det och kan jag se det när jag är i Spanien på semeter. Därför har mycket tid lagts på det. Kolla till exempel informationen om hur länge ett program är tillgängligt, tydliga ikoner samt en text om det går att se programmet utanför Sverige eller inte.

Andra saker som vi har förbättrat är sökfunktionen. Den är redan nu mycket bättre än den tidigare och den kommer att förfinas ännu mer. Det är lättare att se SVT Play i mobiler och surfplattor. Sidan anpassar sig automatiskt, knappar och kontroller är anpassade för mobilens pekskärm.

Vi har förbättrat möjligheten att använda SVT Play om man till exempel har nedsatt syn och behöver en skärmläsare, vilket kommer alla användare till godo. Alla gillar struktur och tydlighet.

Bakom kulisserna har vi skruvat upp både ljud- och bildkvalité så att du ska få den bästa bilden som finns på marknaden.

Mycket kvar att göra

Några saker som vi verkligen vill göra men inte riktigt hunnit med ännu är att bredda mobilstödet ännu mer samt byta teknik för video helt och hållet.

Den som har en Windows phone eller en Android som inte klarar av att spela Flash behöver använda den äldre mobilanpassade SVT Play ett litet tag till men kommer att lösas efter sommaren. Använd alltså http://svtplay.se/mobil tills vidare om det inte funkar på just din mobil.

Vi kommer även att byta till ett modernare sätt att strömma video över internet. Det betyder att det ska bli mindre buffringsproblem, snabbare publicering av program samt möjligheten att öka utbudet av program som kan ses på mobiler och surfplattor. Nya funktioner som att kunna spola tillbaka i direktsändningar kommer också att bli möjliga.

Vi kommer givetvis att fortsätta lyssna på våra användare och använda alla goda tankar och idéer som bas när vi förtsätter utveckla SVT Play så stay tuned!

P.S Läs gärna tidigare inlägg som vi publicerat längs vägen med nya SVT Play.
https://blogg.svt.se/testbild/2012/05/tiden-gar-vad-hander-med-svt-play-beta/
https://blogg.svt.se/testbild/2012/05/det-ror-pa-sig-videoformaten-i-svt-play/
https://blogg.svt.se/testbild/2012/04/svt-play-beta-kontroll-bakom-kulisserna/
https://blogg.svt.se/testbild/2012/04/vad-tycker-du-om-nya-svt-play-beta/