Nu är det väl revolution på gång?

Utvecklare i SVTi:s videoteam

Om alla men för MIG. 2015 är året då det verkligen kommer börja hända grejer med SVTs videotjänster.

Fram till augusti 2014 var vi tio personer i två team som utvecklade och förvaltade SVT Play, SVT:s videospelare OCH systemen bakom. Det gick inte alltid så snabbt framåt som vi önskade och innebar ofta hårda prioriteringar. Nu är vi mer än dubbelt så många. Och det passar ju bra med tanke på att 2014 var året då publiken verkligen började titta på tv online. Så vad ska SVTs videoteam göra i år?

Vad hände 2014?

Jag börjar med en kort tillbakablick på året som gick. Då kunde vi äntligen påbörja det efterlängtade projektet Core Systems för att framtidssäkra kodningen och publiceringen av video. Utan väl fungerande videosystem spelar det ingen roll hur många funktioner vi trycker in i SVT Play, Öppet arkiv, SVT Flow eller Barnplay. Programmen måste publiceras snabbt och sedan starta när du trycker på play-knappen.

Under 2014 har vi även gjort en app för SVT Play i Apple TV och en annan för Android med stöd för Chromecast. Hela SVT Play blev pekvänligare genom anpassningar för smarta mobiler och surfplattor. I videospelaren blev det möjligt att välja HTML5-video och anpassa videokvaliteten. Dessutom lanserades Barnplay, en barnvänligare version av SVT Play, och videotjänsten SVT Flow med ett nytt avspänt utbud och sätt att se online-video från SVT. Men framförallt har vi rekryterat nya talanger och organiserat oss i fler team. Och jo, det innebar att hösten blev en lite introvert period då vi till exempel inte bloggade så ofta.

Men som sagt. I år kan vi trycka på gasen.

Vad händer 2015?

Vi kommer inleda lite försiktigt med chromecaststöd även i iOS och därefter mobilappar för SVT Flow. Men vår stora uppgift är att göra SVTs videoutbud mer personligt och lättare att se på alla dina skärmar, inte minst TVn. Den utmaningen omfattar allt vi kommer utveckla – från videospelaren, våra APIer, videotjänster och appar till systemen bakom. Tillgänglighet ingår som en viktig men naturlig del. Det ska bli lättare för dig med sk funktionsnedsättningar att hitta och ta del av video från SVT.

Kort sagt: Om alla, men för MIG.

De synbara resultaten kommer dröja en bit in på året. Men jag törs hoppas att det avslutas med en liten revolution. Vi är fler team än förut och mer – snart bokstavligt talat – taggade än någonsin.

Vill du hjälpa till? Hör av dig, i synnerhet du som är utvecklare och tjej! Vi är på väg mot helt jämställda team men har en bit kvar. Vassa utvecklare med stenkoll på hjälpmedel är också extra välkomna. Här är ett exempel på jobb att söka.

Och det går såklart fint att bidra med frågor, synpunkter och funderingar. Hör av dig i vårt forum på svt.se/tittarservice.