Lättare bygga appar med responsive design

SVT Play-appen i Windows Phone 8
SVT Play-appen i Windows Phone 8

På SVT har vi satsat mycket på responsive design för att kunna visa dig samma webbsajt oavsett hur du surfar. Den strategin hjälper oss när vi vill bredda oss och utöka stödet till nya plattformar. Här är ett aktuellt exempel på hur vi gjorde för att få SVT Play att fungera i Windows Phone 8.

I stället för appar

Redan 2011 slog vi fast att vi inte skulle kunna bygga specialanpassade appar till alla kommande plattformar (https://blogg.svt.se/testbild/2011/12/appar-ar-inte-en-langsiktig-losning/). Vi vill helt enkelt erbjuda SVT Play som en öppen webbtjänst, inte som ett antal slutna appar som kontrolleras av andra aktörer än SVT. Därför har vi senaste åren satsat väldigt mycket på att bygga våra webbsidor med så kallad responsive eller följsam design (https://blogg.svt.se/testbild/2012/09/nu-ar-svt-play-responsive-pa-riktigt/), så att tjänsten automatiskt anpassas efter den dator, mobil eller surfplatta du använder.

Videouppspelning

Den följsamma designen gäller själva webbsidorna, inte videoformaten. Det finns en bred uppslutning i branschen kring att standardisera videouppspelningen i webbläsarna men det arbetet är inte klart än (https://blogg.svt.se/testbild/2013/02/hur-gar-det-med-html5-video/). Det innebär att vi fortfarande behöver hitta sätt att spela upp video på de plattformar där vi vill finnas. Därför får du t.ex. titta på Flashvideo i datorn medan Android-telefoner använder en SVT Play-videospelare för att spela upp samma video.
När det gäller vårt senaste exempel med Windows Phone-stödet stod vi inför ett par utmaningar: Dels spelar inte Windows Phone något av de videoformat vi publicerar, dels krävs det en app för att spela upp även telefonens format Smooth Streaming.
Vi har visserligen en hängiven grupp Windows Phone-användare men den är inte tillräckligt stor för att motivera att bygga om hela vår kodnings- och publiceringsmiljö för att erbjuda ytterligare videoformat. I stället hittade vi ett sätt att paketera om ett av våra befintliga format så att det går att spela i telefonerna, precis som vi gjort för Android.

Snabbt och flexibelt

Eftersom våra responsiva sajter redan fungerade bra i webbläsaren på Windows Phone behövde vi bara bygga en videospelare. Den spelaren kan spela upp video från både SVT Play, Öppet arkiv och svt.se-sajterna. Sådan snabbhet och flexibilitet är svår att uppnå om man ska bygga en helt ny app från grunden. Vår strategi att inte bygga appar har alltså hjälpt oss att bredda vårt stöd till ytterligare en grupp mobiltelefoner, denna gång just genom att göra en app.