Kolla – vi menar allvar!

Nu är det dags för SVT:s nya nyhetstjänst, SVT Nyheter, och en ny förstasida på svt.se att se dagens ljus. På måndag, 14 maj, räknar vi med att göra dessa två viktiga dellanseringar och vi tror att du som besökare nu kommer börja få en ganska tydlig bild av vartåt vi är på väg med nya svt.se och SVT Play.

Ni som följt den här bloggen vet att vi redan har lanserat ett antal nya programsajter, en ny tablå och Barnsajten, och att en beta-version av det som ska bli nya SVT Play ligger ute sedan ett par veckor tillbaka. Du vet kanske också att vi gör allt detta i responsive design, vilket gör att den nya sajten anpassas till den skärm du använder när du besöker oss.

 

Nyhetstjänsten, SVT Nyheter, blir ett samlat och brett nyhetserbjudande, inklusive regionala nyheter, sport och kulturnyheter. I den nya tjänsten har publiken alltid tillgång till de senaste nyhetssändningarna från SVT, samt en stor mängd nyhetsklipp. Läs om SVT Nyheter här.

Allt kommer inte att vara färdigt när vi lanserar nyhetssajten på måndag. Vi menar allvar när vi säger stegvisa lanseringar – den nya tjänsten bygger på en helt ny teknisk plattform och vi har i det första steget valt att prioritera det vi anser vara de grundläggande delarna av en nyhetstjänst, som nyhetslöp, artiklar och videoklipp. Mer kommer inom kort, det lovar vi!

Förstasidan på svt.se har vi förenklat och moderniserat och gjort enklare att läsa av, utan att ändra den nuvarande principen där nyheter och programutbud samsas om de primära ytorna. Vi har dock tagit bort ”Play-spalten” till höger. Inte för att SVT Play har blivit mindre viktigt, utan helt enkelt för att vi ser att publiken hittar till SVT Play, antingen genom att klicka i huvudmenyn eller gå direkt till svtplay.se.

Med nyhetslöpet till vänster hoppas vi att du snabbt ska kunna bli uppdaterad när besöker svt.se, men framför allt att du ska lockas in till nyhetstjänsten, SVT Nyheter, där det breda nyhetsutbudet finns. I puffarna till höger hittar du ingångar till våra aktuella TV-program och tjänster, och längre ned på sidan kommer vi att ha ett lite långsammare mer feature-betonat tempo. Även lanseringen av förstasidan på svt.se är ett första steg, vi kommer gradvis justera, förändra och förbättra.

Steg för steg håller vi alltså på att göra om svt.se och SVT Play och vi vill att du som besökare fortsätter hjälpa oss genom att komma med synpunkter, tankar och önskemål – antingen här via bloggen eller genom det forum vi sätter upp i samband med lanseringen. Vi har fått in en rad synpunkter på det vi släppt hittills och vi har redan gjort en del justeringar. Vi har också haft fokusgrupper och gjort användartester under utvecklingsarbetet.

Vi kommer inte att ge oss förrän vi har den bästa tänkbara interaktiva tjänsten, som fungerar för alla i Sverige. Programmen är vår styrka, att vi kan tillgängliggöra ett brett utbud med hög kvalitet i alla genrer gör oss unika. Men innehållet är inte allt. Att ha en lättillgänglig, lättnavigerad, lättbegriplig och tekniskt stabil sajt är minst lika viktigt, om man menar allvar med att de interaktiva plattformarna ska vara till för alla.