”Jävla Pojkar” är ett steg mot ett tillgängligare SVT

Bild ur filmen "Jävla Pojkar"
Från filmen "Jävla Pojkar"

I SVT Play kan vi göra specialsaker: Nu finns filmen ”Jävla Pojkar”, som sändes i SVT2 i torsdags, i en syntolkad version i SVT Play!

Syntolkning är ett hjälpmedel för synskadade och blinda. I ett syntolkat tv-program berättar en syntolk hur scenen och karaktärerna ser ut, beskriver skådespelarnas gester och rörelser, et cetera.

Både film, tv-program, konserter och idrottsevenemang kan syntolkas och vi på SVT experimenterar och funderar på hur vi på bra sätt kan tillhandahålla syntolkning.  Melodifestivalen syntolkas för publiken i arenorna. Allsång på Skansen kommer också syntolkas, men bara för personerna vid Solliden-scenen, inte i tv-rutan.

I torsdags visade vi långfilmen ”Jävla Pojkar” av Shaker K Tharer i SVT2. Redan under produktionen av filmen skapades ett syntolkat ljudspår och det ljudspåret användes när filmen visades på bio tidigare i år. I tv-rutan kommer dock filmen sändas med ljudspår utan syntolkning vilket bland annat har lett till en protest via Facebook.

När vi uppmärksammades på protesten funderade vi på hur vi kunde lösa problemet. Så här nära i tid är det svårt att påverka tv-sändningen … men i SVT Play kan vi göra specialsaker. Vi bestämde oss för att prova att publicera den syntolkade versionen parallellt med den tv-sända.

Inköparen Agneta kontaktade filmens regissör Shaker för att se om det var okej att vi visar den syntolkade versionen i Play. Shaker blev glad över möjligheten och gav oss dessutom rättighet att visa filmen i 30 dagar istället för de 7 dagar som ursprungligen var meningen. Shaker såg till att filmen med syntolkning levererades till Jonas på SVT i Göteborg där filmen lades in i vårt videosystem. Sedan tog Kristina på SVT i Stockholm över och webb-kodade filmen och publicerade den som en version i Play. Nu kan du och alla andra, med och utan synskada, se den syntolkade versionen av långfilmen ”Jävla Pojkar” i SVT Play.

Att göra SVTs utbud tillgängligt för fler är viktigt. Jag och många andra här på SVT hoppas att SVT.se kan hjälpa till att göra SVT till ”om alla, för alla”. ”Jävla Pojkar” känns som ett steg på vägen.