Ingen undkom Mello. Och snart blir det värre

Melodifestivalens videospelare
Melodifestivalens nya videospelare ska funka för alla

Förr kunde blinda och döva tittare som missade Melodifestivalen skylla på sina funktionsnedsättningar. Det går inte längre. Förutom att även årets final teckenspråkstolkades på webben visades den dessutom i en helt ny videospelare, anpassad för synskadade.

Den nya videospelaren på svt.se/melodifestivalen är byggd för att vara enkel att använda för alla, inklusive de som tittar med hjälp av skärmläsare. Tester visar att vi har lyckats ganska bra.

Så här säger Andreas Cederbom, tillgänglighets- och hjälpmedelsexpert på företaget Funka Nu:

”Resultatet av skärmläsartesterna är det bästa vi sett hittills. Det här flyttar fram gränsen för tillgänglighet i videospelare ytterligare ett steg. Den är inte perfekt men nu är vi i ett läge där de största problemen inte ligger i spelaren utan i hjälpmedlen.”

Den nya videospelaren används även på Uppdrag Gransnknings sajt svt.se/ug och under våren kommer den ersätta videospelaren i SVT Play och på resten av svt.se.

Tanken bakom är densamma som idén med SVT: om alla, för alla. På webben har SVT unika möjligheter att göra utbudet tillgängligt men arbetet har bara börjat:

För att SVTs webb ska vara 100 procent tillgänglig ska den inte bara funka bra med skärmläsare. Den ska vara enkel att använda för alla, på alla typer av skärmar oavsett om de styrs med mus, fingrar, tangentbord etc. Vi vet att den nya spelaren fortfarande har tekniska och pedagogiska brister, till exempel i vissa smartphones, men de kommer vi åtgärda.

Läs gärna mer om hur vi tänker om tillgänglighet.