Hur går det med HTML5-video?

HTML5-video låter som en bra idé för SVT Play men det finns fortfarande inget standardformat vi kan använda för våra program. Ett tag framöver kommer därför Flash att vara vår huvudsakliga videoplattform.

Vad är HTML5?

Alla webbsidor du surfar till är uppbyggda av ett språk som kallas HTML. Med HTML anger man strukturen på webbsidan och anger vad som är t.ex. rubriker, textstycken, länkar och bilder. Den senaste HTML-versionen är HTML5 och en av nyheterna i den versionen är att man kan visa video direkt på en webbsida. Videouppspelningen sker direkt i webbläsaren utan att använda externa plugins som Flash eller Silverlight. Det är såklart väldigt intressant för en webbaserad videotjänst som SVT Play.

Inte en standard – än

Så länge vi har kunnat se video över Internet har det funnits behov av en gemensam standard. Vi är många som kommer ihåg hur vi tvingats installera olika plugins, eller ofta hela mediespelare, för att kunna se en kort videosnutt i dålig kvalitet. När Flash släppte stöd för videouppspelning blev det lite av en ad hoc-standard för att visa video på en webbsida, dels för att deras plugin redan hade stor spridning och dels för att den gick att integrera bra i en webbsida.
Hur brett stöd Flash än har finns spelaren inte på alla plattformar, och det är trots allt en plugin som måste vara installerad.
När videotaggen dök upp i HTML5 såg det ut som att branschen hittat en gemensam standard. Nu skulle det äntligen gå att spela upp video direkt i webbläsaren, utan externa plugins, både på datorn och i mobilen. Tyvärr kom inte webbläsartillverkarna överens om vilka codecs man skulle använda för video. Skulle man satsa på en beprövad och spridd codec som h.264 eller skulle man använda en licensbefriad codec som Ogg Theora? Tyvärr blev det lite olika i olika webbläsare (http://en.wikipedia.org/wiki/HTML5_video#Browser_support). Och då pratar vi ändå bara codecs, vi har inte berört hur man levererar video hem till användaren.

Videoström eller nedladdad fil

Det finns flera exempel på sajter som lyckas visa HTML5-video i webbläsaren, precis det vi säger att vi vill göra. Så varför lyckas inte SVT göra det om andra kan? Det mest grundläggande svaret är att HTML5-video inte har någon standard för strömmande video. Alla sajter som visar video i videotaggen använder idag vad som kallas progressiv nedladdning, en teknik som laddar ned hela videofilen till datorn medan den spelas upp. Det finns två anledningar till att vi inte kan använda progressiv nedladdning:

  • dels tillåter ingen rättighetsinnehavare att vi publicerar program på det sättet
  • dels är tekniken tänkt för korta videosnuttar och direkt olämplig för längre videoinnehåll

En hel del av vårt material kräver någon form av kryptering eller kopieringsskydd och något sådant stöd finns inte heller i HTML5-standarden än. Flash stöder både strömmande video, kryptering och kopieringsskydd så därför låter vi det vara vår huvudsakliga teknik för videouppspelning ett tag till. Dessutom har vi i Flashspelaren möjlighet till bl.a. valbar svensktextning och för fullskärm i alla webbläsare.

Händer det något?

Just nu är alltså webbläsartillverkarna inte överens och stödet för strömmande video är nästan obefintligt. Webbläsaren Safari sticker ut genom sitt stöd för det strömmande formatet HLS, som även i viss mån stöds i t.ex. Android. HLS är inte en antagen standard men det finns i alla fall ett offentligt utkast till standard med en tydlig specifikation.
Framtiden ser lite ljusare ut: Det pågår för fullt ett arbete med vad som tros bli videostandarden för HTML5: MPEG-DASH. I och med DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP) sammanfogar man de moderna, adaptiva streamingformaten under en gemensam standard. Arbetet backas upp av ett stort antal företag och organisationer, t.ex. Adobe, Microsoft, Ericsson, Dolby och EBU.
Det finns redan nu några implementationer av DASH uppsatta för test. Titta gärna på denna, där vår streamingleverantör Akamai levererar MPEG-DASH till en videospelare byggd i Flash: http://tinyurl.com/dash4you
DASH är fortfarande i laboratoriestadiet men under 2013 räknar man med att få ut DASH-264, en mindre uppsättning riktlinjer för bl.a. hur leverans och uppspelning av video ska gå till. I och med det hoppas man att stödet för DASH kan komma igång även om inte standarden är helt färdig.
Som snacket går just nu kan alltså produkter och webbläsare med DASH-stöd dyka upp någon gång i år och troligtvis etableras en bredare användarbas under 2014. Det stora genomslaget kommer förmodligen när MPEG-DASH blir antaget som standardformat för HTML5-video.
Om allt går som det är tänkt medför MPEG-DASH att SVT Play blir tillgängligt på fler plattformar och enklare att använda. Med en modern webbläsare kommer man att kunna använda tjänsten överallt, från den lilla mobilskärmen på bussen till teven i vardagsrummet, helt utan några externa plugins. Precis så som vi vill ha det.