Helt nytt koncept för SVT:s nyheter på webben

Snart lanserar vi SVT:s nya nyhetstjänst. Vi byter från publiceringsverktyget Polopoly till det modernare Escenic, men framför allt gör vi ett helt nytt koncept. Vill du vara med och testa?

 Efter ett vridande och vändande på SVT:s nyhetsutbud online har vi hittat tre grundläggande principer som vi utgår från på den nya sajten.

  1. Ett samlat nyhetsutbud. SVT.se har lidit av en spretighet och en otydlighet i nyhetstjänsten som ofta gjort läsaren förvirrad. Nu lägger vi all kraft på att samla och koncentrera våra nyheter till en helhet. Under ett och samma ramverk bor nu nyheter, sport, kultur och regionala nyheter. Det tror vi kommer att göra erbjudandet tydligare och publiken nöjdare eftersom de får en enhetlig layout av det breda journalistiska erbjudande som SVT har på nätet.
  2. Unika möjligheter till användarvänlighet. SVT behöver inte driva klickjournalistik och det har vi utnyttjat genom att ta fasta på möjligheten att flytta på innehåll snarare än på användaren. Vi följer samma interaktionsprinciper som på Uppdrag granskning-sajten som vi lanserade i början av hösten. Artiklarna fälls ut i löpet och man slipper som användare navigera bakåt och framåt i browsern. Vi paketerar och presenterar material i artikelvyn snarare än i överlastade löp. Och så vidare.
  3. Responsive design. Hela tanken med varför vi gör responsive-sajter kan du läsa i Johan Hallbergs inlägg om hur vi byggde Uppdrag granskning.

När nya nyhetssajten släpps i mitten av april kommer den fortfarande vara i sin linda. I stället för att utveckla allting på en gång och sedan trycka på launch-knappen, väljer vi ett helt agilt spår. Många funktioner och extrafeatures byggs allt eftersom, och utvecklas efter det att läsarna kommit med input.

Vi ger ett litet smakprov här och nu i form av skisser, men kommer inom en snar framtid att bjuda in paneler för att ge återkoppling. Vill du vara med? Skicka ett mejl till anvandartest@svt.se, så återkommer vi när det blir dags!