Det våras för Öppet arkiv

Gösta Prüzelius som Reidar Dahlén i Rederiet 1995. Foto: Carl-Johan Söder

Nu är förutsättningarna på plats för nästa version av Öppet arkiv.

Ni som varit inne på vår nuvarande Öppet arkiv-sajt vet att den innehållsmässigt är ganska begränsad. Av rättighetsskäl finns det knappt någon musik som förhöjer stämningen. Inga dramaserier. Inga program om konst eller med skådespelare som framför sketcher eller läser högt ur en bok. Inga hela program alls faktiskt, eftersom nästan alla program vi någonsin gjort innehåller delar som SVT inte äger rätten till och därför måste betala för att få använda och där vi inte har haft rätten att publicera det ”för alltid”.

Men nu har förutsättningarna ändrats! Tack vare en ändring i upphovsrättslagen och genomförda förhandlingar med Copyswede så kommer vi runt påsktid nästa år kunna lansera det vi kanske kan kalla ”Öppet arkiv 2.0”.

Det kommer att bli en innehållsrik sajt med mängder av roliga, fartfyllda, långsamma, djuplodande, glättiga, sorgliga, underhållande, upplysande, roande och nostalgiska guldkorn ur vårt stora arkiv.

Jag tror att vi är många som lätt kommer att spendera ett antal timmar med att leta upp barnprogrammet som man växte upp med, spana in Hylands hörna som ens farfar jämt pratade om eller ta chansen att se om dramaserien man gillade och som sändes så sent som 2004.