Det rör på sig – videoformaten i SVT Play

Videoformat

Nyligen lanserade vi en betaversion av det som ska bli nya SVT Play. Sajten ska fungera för så många som möjligt och därför måste vi erbjuda flera olika videoformat.

En av grundtankarna med SVT Play Beta är att utseendet anpassas efter den skärm man använder (mer om SVT Play Beta). Det rör sig till stor del om webbdesign men för en tjänst som SVT Play handlar det naturligtvis även mycket om videoformat.

Precis som sajten skalar om sig mellan små och stora skärmar kodar vi också programmen i olika kvalitetsnivåer för att kunna matcha din skärmstorlek och uppkoppling. Om du har Flash installerat kan du välja mellan fyra olika kvalitetsnivåer. Den lägsta nivån är anpassad för mindre skärm och/eller lite sämre nätverksanslutning – perfekt för mobilen när man väntar på bussen. Den högsta nivån är en effektivt komprimerad 720p i samma upplösning som våra HDTV-sändningar. Testa gärna med datorn kopplad till tv:n i vardagsrummet!

Nyheter i våra videoformat

Vi har nyligen gjort en del ändringar i de videoformat vi använder. Den kanske tydligaste förändringen är att vi numera erbjuder HD-kvalitet även för HLS-formatet som används i IOS-produkter som Ipad och Apple TV. Precis som i datorn kan man nu titta i 720p. Prova gärna på t.ex. Titanic!

En annan efterfrågad skillnad är att vi höjt kvaliteten på mobilformaten. Tittar du på SVT Play med en telefon utan stöd för Flash eller HLS får du nu bättre bild och ljud än tidigare. De formaten har vi inte hunnit få plats med i nya SVT Play Beta än, dem får man när man tittar på vår mobilsajt http://m.svtplay.se.

Baksidan är att alla dessa olika format och kvalitetsnivåer tar mycket resurser i anspråk. Videokodning tar tid och när vi kodar alla olika format innebär det att man tvingas vänta innan program som Aktuellt eller Debatt går att se i SVT Play. Vi publicerar hundratals olika program och klipp om dagen och det innebär stora mängder data som ska videokodas, lagras och skickas till tittaren snabbt och effektivt. Vi försöker hela tiden minska tiden det tar innan program kan publiceras. I SVT Play Beta kan vi exempelvis lägga ut program när huvudformatet är klart och sedan fylla på allteftersom övriga format blir klara.

HTML5-video lättare sagt än gjort

Många hoppades att videotaggen i HTML5 skulle innebära en videostandard som funkar för alla överallt men i praktiken är det upp till webbläsartillverkaren (Microsoft Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox m.fl.) att välja vilka videoformat man vill använda taggen till. De stora producenterna av tv-program ställer krav på kryptering, kopieringsskydd och streamingteknik och någon sådan standard finns inte heller för HTML5-video. Det mönster vi ser just nu är att de flesta verkar enas kring h.264 som videocodec men man har valt helt olika sätt att paketera och distribuera filerna. Nu jobbar vi därför på att kunna koda ett antal filer i olika kvalitet och sedan leverera de filerna på olika sätt till olika plattformar. Då kan vi på sikt skära ned antalet kodade filer och både publicera snabbare och billigare.

Videoformat för SVT Play

Det här är videoformaten vi använder i SVT Play idag:

Flash Dynamic Streaming

Det här är vårt standardformat som visas på vanliga datorer, mobiler och surfplattor med Android samt tv-apparater och mediespelare som har webbläsare med Flash. Flash har brett stöd för kryptering och alla Play-program finns därför tillgängliga i Flash. Formatet möjliggör även valbar svensktextning på många program. Man kan välja i spelaren vilken bildkvalitet man vill titta på.
Protokoll: rtmp
Container: mp4
Video-codec: h.264
Bildstorlek: 480×270, 640×360, 1024×576, 1280×720
Ljud-codec: he-aac 96 kbps
Bitrate: 350, 850, 1400, 2400 kbps

HTTP Live Streaming, HLS

HLS används främst i IOS-produkter från Apple men det börjar dyka upp stöd i exempelvis tv-apparater och senaste Android-versionen. Videon levereras via HTML5-taggen och det innebär ett par svårigheter: krypteringen är inte tillräckligt bra för att kunna visa alla titlar och vi har ingen valbar svensktextning. I HLS anpassas bildkvaliteten hela tiden efter hur mycket bandbredd du har tillgängligt.
Protokoll: http
Container: mpeg2 transport stream
Video-codec: h.264
Bildstorlek: 320×180, 480×270, 704×396, 1280×720
Ljud-codec: he-aac 32, 96 kbps
Bitrate: 32, 124, 230, 640, 1300, 2400 kbps

Flash progressive download

Klipp och nyhetsinslag från program publiceras som en flv-fil som spelas i Flashspelaren på SVT Play. Tekniken lämpar sig bäst för klipp kortare än 10 min. Eftersom hela filen buffras på datorn får vi bara använda denna teknik till klipp, inte hela avsnitt.
Protokoll: http
Container: flv
Video-codec: vp6
Bildstorlek: 640*360
Ljud-codec: mp3 160 kbps
Bitrate: 850 kbps

RTSP streaming

De flesta mobiler kan spela mp4 över rtsp, så det publicerar vi på mobilsajten. Rtsp är ett oskyddat protokoll så många titlar får inte visas alls på detta sätt.
Protokoll: rtsp
Container: mp4
Video-codec: h.264
Bildstorlek: 480*270
Ljud-codec: he-aac 96 kbps
Bitrate: 350 kbps

MMS streaming

Detta format spelas för Windows Phone-användare. Det fungerar även på vissa äldre Windows Mobile och en del Symbian-telefoner. Även här saknar vi tillräcklig kryptering för många av våra program.
Protokoll: mms
Container: wmv
Video-codec: wmv9
Bildstorlek: 480*270
Ljud-codec: wma9
Bitrate: 350 kbps