Antikrundan i framkant!

Antikrundan fyller 25 år och det firar vi med att förse programmet med en app! Appen bygger vidare på den gissningslek som bedrivits hemma i TV-sofforna. Som ni kanske vet är det experter som berättar för föremålens ägare om sakernas ursprung, historia eller användning. Därefter avslöjas expertens värdering av föremålet. Under åren som gått är vi många tittare som själva gissat på föremålens värde, vilket inte alltid är så lätt att förutspå. Ölgås, anyone?

Nu 25 år efter programmet hade premiär här på SVT så flyttar vi den här gissningsleken in i mobiltelefoner och surfplattor genom att erbjuda den i form av en app.  Med appen så får du samtidigt som föremålen förekommer i bild en skärm där du uppmanas dra i ett reglage för att uppskatta värdet. När programmet är slut så får du en summering och bedömning av dina antikkunskaper och ett diplom som du kan posta på Instagram eller Facebook.

Antikrundans app är unik på det sättet att den håller koll på tidslinjen och när det ska presenteras nytt innehåll i appen. Den är utformad för att fungera lika bra i broadcast som när du streamar Antikrundan på SVT Play i efterhand. Hemligheten bakom detta är att appen lyssnar på ljudet från TV:n och vet med hjälp av ljudsynksteknologi var i programmet man befinner sig. Mig veterligen har denna typen av teknik aldrig använts i Sverige för ett s.k. second screen erbjudande. Kommer det fungera? Kommer appen att blanda ihop avsnitten? Kommer tekniken att fallera på grund av bakgrundsljud eller diskussioner  i TV-soffan? Det ska bli spännande att se hur det här testet faller ut!

Men varför testar vi det här då? Ja, det finns flera anledningar egentligen:

  1. Timingen gentemot TV-programmet i broadcast
    Erfarenheter med bland annat På spåret har visat att den latency (eller fördröjning) som finns mellan olika operatörers vidaresändning av vår TV-signal skapar problem med timingen i appen.
  2. Allt fler vill se programmen on-demand
    Att innehåll i en app presenteras samtidigt som ett annat innehåll presenteras i det uppspelade programmet – det är en utmaning i broadcast och så klart ännu svårare när programmet spelas upp on-demand.

Om det visar sig fungera bra så kommer vi säkert att använda det i flera sammanhang.  Och du, testa gärna direkt genom att ladda ner appen Antikrundan till telefonen och kicka i gång Antikrundan på din dator. Vi har aktiverat det sista avsnittet i förra säsongen av Antikrundan, då vi besökte Eslöv. Du hittar allt du behöver för att komma igång på svt.se/antikrundan. Skriv gärna en rad i kommentarsfältet nedan om hur du tyckte det fungerade med ljudsynkningen!

PS. Du missar väl inte jubileumsprogrammet Antikrundan 25 år, i kväll klockan 20.00 i SVT 1.  En härlig tillbakablick innan nya säsongen av Antikrundan börjar 2 januari. DS.