Få grönsaker är så missförstådda och misshandlade som salladskålen. Istället för att marinera, syra eller woka denna råvara har vi envist bestämt oss för att strimla den och servera den rå. Eller, blanda den med lingonsylt och servera den åt barn. Själv blev jag så skrämd av detta i skolmatsalen att jag tillämpade total avhållsamhet […]
Färsk gurkmeja, vad mycket roligare livet är sedan jag lärde känna dig! Nu börjar den dyka upp igen efter ett litet säsongsuppehåll, så passa på att testa! Smaken går inte att jämföra med det torkade pulvret. Den färska är aromatisk, friskt doftande. Långt från unket, gult pulver som stått för länge i butikshyllan. Jag använder […]
Ikväll blir det snabblagat! Torskrygg med brynt smör och grönsaker. Busenkelt och fräscht. Brynt smör är något av det enklaste och godaste man kan göra i ett kök. Det förgyller allt. Såhär gjorde jag: Stek msc-märkt torskrygg i rikligt med smör, ös fiskbitarna med smör under tiden. Salta och peppra. Woka grönsaker i bitar, idag […]
Hemlagad, inlagd gurka är lyx för mig. Den lyfter allt från den enklaste ostmackan till remouladsåsen. Nu är säsongen på upploppet för den goda Västeråsgurkan, den som man använder till inläggningar. Den är mindre och har lite mer substans än vanlig gurka. Det är enkelt att lägga in grönsaker. 1-2-3-lag, kryddor och grönsaker, ner i […]
Ikväll blir det riktigt mysigt i studion! Inger och jag bakar och lagar enkla recept med pinfärska, svenska äpplen. Det blir en lyxig äppelpaj, flamberad med Calvados och täckt med ett fluffigt marängmoln. Extra allt. Sen så kokar vi en sötsur chutney (grym till ostar eller blanda med turkisk yoghurt och servera till grillat eller […]
Hur kan något så enkelt vara så gott? Mitt personliga uppdrag på Teneriffa var att hitta hemligheten bakom rätten papas arrugadas. Inklusive receptet på den röda såsen, mojo rojo. Det riktiga receptet. Receptet med stort R. Till min stora förtjusning blev jag spontant inviterad in i köket på en kanarisk familjerestaurang och sedan körde vi […]
Ikväll blir det en av mina absoluta favoritgrytor. Svamp- och squashgryta med basmatiris. Enkel, snabblagad och jättegod. Ett tips när man lagar grytor är att just innan servering lägga på ett krispigt, gott garnityr. Det kan exempelvis vara grönsaker i vackra färger eller hackade nötter. Då bryter du den mjuka konsistensen som grytor ofta har […]
Eller bestulen kanske är ett mer korrekt ord. Häromdagen förlorade vi vår gemensamma reskassa, identitetshandlingar, kreditkort, ett pass mm. Jag har väntat på att bli bestulen under mina resor, speciellt när jag rest ensam, men det blev mitt på dagen bland bergen på Teneriffa som det hände. Så jag och vår producent har inga pengar, […]
Som man tänkt sig. Det blev ingen båtresa. Vi åkte upp i bergen istället. Sedan dess har det vart lite upp och ner. Ska berätta mer snart. Vi mår bra men har inte sovit så mycket. Nu går solen upp i Los Christianos, passar på att vakna mjukt med lite yoga på stranden. Oerhört fridfullt […]