Citronbakad torskrygg
Bekvämimpa  Bjudmat  Fisk 

Citronbakad torskrygg

En praktisk, fräsch favvorätt som doftar underbart av rostad vitlök, citron & färsk rosmarin. Potatisen blir extra god och smakrik. Servera gärna med ett gott bröd att bryta och doppa i pannan för att fånga upp alla härliga smaker.

Rosmarin- & citrondoftande bakad torskrygg allt- i- ett, 4-6 port

4 bitar torskrygg, msc-märkt

800 g fast potatis

1 vitlök

4 rosmarinkvistar

3 ekologiska citroner

2 röda lökar, klyftade

500 g blandade grönsaker i bitar (fryst påse eller blanda färska som gröna bönor, sparris, fänkål, morot, squash, paprika)

1 dl svarta oliver

1 pkt cocktailtomater

70 g färsk spenat

smör, olivolja, salt, svartpeppar

valfri topping: hackad mandel/hasselnötter, salami

Sätt ugnen på 250 grader. Skala och skiva potatisen i cirka o,5 cm skivor. Lägg i en långpanna med hela vitlöksklyftor (spara 2), en rosmarinkvist och två halverade citroner. Salta, peppra och ringla på olja. Ställ in i ugnen 15 minuter. Mortla under tiden 1 rosmarinkvist med salt, peppar, två vitlöksklyftor och lite olja, gnid in blandningen i fisken. Ta ut långpannan, lägg i grönsaker och oliver, spara spenaten till efter gräddning, salta, peppra och rör om.  Pressa en citron över allt. Lägg ner fisken, klicka på smör, lägg i mandel eller salami och ställ tillbaka formen i ugnen, vrid ner värmen till 225 grader. Baka tills fisken är klar, 10-15 minuter. Vänd ner spenat just innan servering.

Tips: Har du en skvätt vitt vin över kan du ta i det också.

Tips: Smula över lite (eller mycket) fetaost innan servering.

Vegifiera? Byt ut fisken mot vegetabiliskt protein eller bönor, vintersquash och polkabetor.