Köttbullar, köttbullar!
Inspiration  Julmat 

Köttbullar, köttbullar!

Ett av de populäraste recepten som jag har gjort någonsin är detta. Mormors köttbullar. Ni som känner mig (och det gör ni ju alla efter de här åren med bloggen och teve, ”Du är precis som på teve” brukar mina nära säga, eller så får jag höra att jag är ett naturbarn, vilket jag tar som största komplimang pga jag vill och tänker alltid bara vara mig själv) vet hur nära jag har växt upp med mina morföräldrar i Porjus och Gällivare, så det här är väldigt speciell mat för mig. För hela vår familj. Tillägget med kalvfond kommer från mammas kompis Grethel i Gällivare. Mamma, jag och mormor tyckte det var så bra så vi la till det i våra köttbullar också. Senapen i receptet kommer från mig, det kan man hoppa över om man int har hemma. Kockfinesser 🙂

Susannes Mormors köttbullar, 4 port   500 g nötfärs 1 gul lök, riven  1 dl havregryn 1 dl mjölk  1 ägg 1 tsk salt 1 tsk svartpeppar 1 msk kalvfond 1-2 tsk soja 1 msk senap 0,5 dl potatismjöl smör till stekning Sås 2 dl grädde (valfri fetthalt men kokbar), senap, kalvfond, salt, peppar till servering: potatismos eller kokt potatis, rårörda lingon, pressgurka

Såhär gör jag: Stek löken gyllene i smör, låt svalna. Blanda havregryn och mjölk, låt svälla 10 minuter. Blanda färs, peppar och salt. Nu börjar färsen bindas ihop. Tillsätt resterande ingredienser. Blanda väl. Fukta händerna lätt med kallt vatten, forma små köttbullar och lägg på vattensköljt fat eller bakpapper. Stek bullarna gyllene i smör i omgångar. Flytta över till en annan panna.    Gräddsås: Efter sista stekningen slår du grädde i pannan, kokar upp och smakar av med kalvfond, senap, salt och peppar. Red av med majsena om du önskar tjockare sås. Lägg tillbaka köttbullarna i såsen eller servera dem separat.  

Lagas med stor kärlek för bästa resultat, servera med lingon, pressgurka och potatis.