God Jul!
Bara Kärlek  TV 

God Jul!

Årets julkort kommer från oss alla till er alla klockan 20.00 i kväll i SVT 1.

Jag har gjort två recept på rester från julbordet i SVT:s julkort, först angrep jag fruktkorgen och sedan ostskalkarna.

Ska bli SÅ roligt att få vara med er på självaste julafton. En ära för mig. Recepten kommer här:

Pepparkaksdoftande fruktpaket//bakad fruktsallad, 6 port

1 kg blandad frukt tex äpple, plommon, nektarin, ananas, päron, vindruvor

1 tsk kanel, malen

1 tsk vaniljpulver

4 msk sirap

6 pepparkakor

1 dl rom eller vermouth, alt pressad citron/apelsin

valfritt: riven mandelmassa, torkad frukt, nötter/mandel, citrusskal, vit choklad, kokos

till servering: glass eller vispad grädde/cheesecakekräm (om vi hinner)

Sätt ugnen på 200 grader. Skär frukten i bitar, blanda ner kanel och vanilj.

Fördela frukten på 6 bakpapper eller lägg i en ugnsform med lock. Smula kakorna ovanpå, toppa med det du har hemma tex torkad frukt eller nötter, sirap och 1-2 msk rom eller pressad apelsin.

Vik ihop till paket, lägg i en ugnsform och baka tills frukten är mjuk, det tar ca 20 minuter. Servera med glass (vanilj-, salt karamell- eller valnötsglass passar bra till) eller vispad grädde.

Om du vill ha extra crunch så avsluta med att smula en pepparkaka på toppen.

Lyxig smältost, 4 port

200 g ost (tex getost, cheddar, blåmögel)

3 dl crème fraiche, valfri fetthalt

2 msk gräslök, hackad

1 tsk rivet citronskal

4 msk torkade tranbär (alt granatäpplekärnor, fikon, dadlar eller russin)

1 dl nötter/mandel tex valnötter

salt, peppar

till servering: rostat bröd, fröknäcke, skivad frukt, rostad potatis

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Smaksätt crème fraiche med gräslök, citronskal, salt och peppar. Varva ost, crème fraîche, tranbär och nötter i små cocottformar.

Hit kan du förbereda. Baka av tills osten är genomvarm. Det tar ca 15 minuter.

Servera med goda saker att dippa i osten tex äppelskivor och rostat bröd.

Ha en riktigt fin julafton kompisar.

Stor julkram från mig & mina kollegor På Go’kväll