saffransrutor
Baka snabbt & Enkelt  Bara Kärlek  Inspiration  Julbaka 

saffransrutor

Minns ni Vickans vaniljrutor?

Favoriter hos mig, lättbakat i långpanna och SÅ gott. När det nu lackar mot jul så frågade min kompis Hanna om man kunde baka dem med saffran och JAAAA!!!!

SÅ vi testade. Och det blev en dimension till. Jag bakar gärna den här kakan dagen innan, låter den stå i kylen över natten, så är den lättare att skära i bitar. Den funkar bra att frysa.

Här kommer receptet, hoppas ni gillar det!

Saffransrutor, långpanna 30×40 cm, ca 30 st

Smuldeg

500 g smör

1 l vetemjöl

4 dl strösocker

1 msk bakpulver

4 msk vaniljsocker

Fyllning

1 kuvert saffran 0,5 g

2 dl kesella

4 ägg

5 dl crème fraiche

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

till garnering: florsocker

Såhär gjorde jag:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda kesella och saffran.
  2. Blanda samtliga ingredienser till smuldeg (bunke, matberedare med kniven eller assistent, dock rymdes bara hälften i min matberedare så jag körde 2 ggr)
  3. Vispa ihop samtliga ingredienser till fyllningen.
  4. Lägg bakpapper i en långpanna ca 30×40 cm. Tryck ut hälften av smuldegen till en jämn botten.
  5. Häll på fyllningen, strö på resterande smuldeg.
  6. Grädda 30 minuter mitt i ugnen eller tills kakan är genomgräddad.
  7. Låt svalna, pudra på florsocker och skär i rutor.

Det är en stor kaka, därav mängderna.

Jag hade en näve hackad vit choklad i kylen, så jag strödde på det, det vart sött, men så gott! Det är såhär jag tänker är bra att använda recepten. Som inspiration och utgångspunkt, om man vill sätta sin egen twist på det hela.