Saffranskaka & Elliot
Bakat  Bara Kärlek  Elliotbakar  Julbaka  Julgodis 

Saffranskaka & Elliot

Det är nu exakt ett år sedan E var prao hos mig. Minns Ni det kompisar? Mycket har hänt. Han har börjat gymnasiet, bara en sån sak!!! Vi ses fortfarande, så jag är uppdaterad och det roliga är att vi behöver aldrig planera för vi springer på varann i vardagen, nästan varje vecka. Jag, E och hans hund Milla. Jag är så imponerad av E, att han fixar att baka och lägga upp mat på känsla. Om ni minns har E en synskada som gör detta till en utmaning. Men det stoppar inte honom från att baka och styla mat. Här kommer ett av hans inlägg, en favorit i repris, saftig saffranskaka. Tack Elliot för att du var prao hos mig och för allt du lär mig om livet och att du är en sån fin vän för mig och alla runt om dig.

Det här är en fantastiskt god kaka som får smaklökarna att sjunga av glädje! Den smakar som allt som är bra; julstämning, gemenskap, kärlek och glädje.

Den är riktigt saftig och full av julkänslor. Ett smakfyrverkeri för den som gillar kakor. Vi serverar den gärna med lättvispad grädde och hallon.

Man kan alltid fira i förtid! Börja hellre tidigt än sent. /Elliot

 

Saffranskaka (8-10 bitar)

Matfett och ströbröd till formen

200 g smör eller margarin

0,5 g saffran

3 dl strösocker

2 ägg

1 ½ dl mjölk

4 dl (240 g) vetemjöl

2 tsk bakpulver

Gör så här…

  1. Sätt ugnen på 175 C.
  2. Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Smällt matfettet.
  4. Stöt saffranen i en mortel med 1 msk av sockret. Blanda det med det smälta matfettet.
  5. Vispa äggen och resten av sockret poröst. Rör ner matfettet och mjölken. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Häll smeten i formen.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 min.
  7. Låt kakan stå på ett galler i ca 5 minuter innan kanten på formen lossas.
  8. Servera gärna kakan med rårörda hallon och/eller vispad grädde.

För att göra receptet mjölkfritt: Byt ut smöret till mjölkfritt alternativ, mjölken till havremjölk och grädden till vispbar sojagrädde.