Broccoligratäng med champinjoner & ost
Vardagsmat  Vegetariskt 

Broccoligratäng med champinjoner & ost

I helgen fick jag ett kilo nyplockad broccoli av en kompis. Helt magisk. Broccolin. Och kompisen 🙂 Tack Gunilla!

Så maten var fixad för ett par dagar. Idag blev det en krämig gratäng.

Mycket enkelt, såhär gjorde jag:

Förvällde broccolin någon minut, hällde av och sparade vattnet. Hade svamp i kylen, så jag stekte den, pudrade på ca 3 msk vetemjöl och rörde om. Sedan använde jag 2 dl av kokvattnet från broccolin och vispade ner det som såsbas. Vispade ner en halv burk crème fraîche, och en skvätt mjölk, kokade 3 minuter, smakade av med salt och peppar. Hällde såsen på broccolin, på med riven ost och grädda 10 minuter på 225 grader varmluft.

SÅ enkelt och hemlagat.

Tips är att använda kokvattnet från broccolin i både soppor och såser 🙂

Jag hade någon oidentifierad hårdost, men grönmögelost sku vara gott, eller kanske getost?

En bit bröd att doppa i såsen var jättegott till!

Tänk ändå råvarorna just nu, vilken lyx att kunna hitta svensk broccoli, svamp, kål, morötter, betor…