mormors Gahkku
Bakat  Bara Kärlek  Meny  Meny Inlandsbanan  Radio 

mormors Gahkku

Tack för idag och TACK för i sommar. Vilken resa. Mycket att smälta.

1000-Tack för era kommentarer om programmen, de är så viktiga och betyder mycket för oss som jobbar med det samt för chefen som bestämmer om det ska bli sånahära program. Det beror på vad lyssnarna vill ha 🙂

Här kan du alltid lyssna på programmet från Gällivare!

Det här är som sagt det mest efterfrågade receptet, som jag aldrig har delat tidigare. Orsaken är att jag har lärt mig det av min mormor och det finns egentligen inget nedskrivet recept. Alla har sin variant på detta bröd. För mig blir det aldrig likadant från gång till gång. Jag mäter inte utan kör på känsla, som mormor lärde mig.
Men nu har jag mätt och testat ut så att det ska funka. Någonstans att börja testa ut just ditt, personliga favvorecept. Lycka till!

Gahkku/Samiska mjukkakor/Mommobröd, 8 brödkakor

5 dl kallt vatten (eller mjölk)
25 g jäst (jag minskar detta vid kalljäsning över natten till 20 g)
0,5 dl ljus sirap
1 tsk salt
ca 1,3 l vetemjöl (ev en del rågsikt)
75 g smör, rumsvarmt

Jag bakar på kallt vatten och låter degen kalljäsa över natten i kylen. Det behöver man inte göra, men det är en teknik som gör att jag kan minska på jästen och jag tycker det blir godare bröd då.

Smula ner jästen i vattnet, tillsätt sirap, salt och hälften av mjölet. Bearbeta tills degen är jämn. Nu har du gjort en fördeg. Låt den vila 20 minuter. Tillsätt resterande mjöl och smöret i klickar. Bearbeta tills degen släpper kanterna men inte är för hård. Här är det övning som gäller. Om du tar för mycket mjöl blir degen lätt att hantera, men brödet kan bli torrt. Så en tumregel vid brödbak är så lite mjöl som möjligt ger saftigare bröd. Täck med plastfolie och ställ i kyl över natten.

Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och forma 8 degämnen (bagarspråk för degbollar). Låt dessa vila under bakduk för att få spänningen att lägga sig, det gör att du lättare kan kavla ut kakorna. Sätt ugnen på grill, 275 grader. Det är mycket hett och därför behöver man vara jätteförsiktig. Jag förvärmer plåten, lägger på kakan och vänder när den fått yta. Kavla ut kakorna till ca 5 mm tjocklek, nagga med en gaffel.

Grädda, täck med bakduk. Låt svalna, njut och frys in om det blir något kvar.

Tips! Du kan även byta ut en del av vetemjölet till rågsikt. Endel tillsätter även havregrynsgröt, fröer och/eller brödkryddor.
Endel använder vetemjöl special och tycker att det blir bättre, mer segt bröd. Då ökar man bearbetningstiden till ca 10 minuter.