citronmarinerad blomkål
Bara Kärlek  Veganskt  Vegetariskt 

citronmarinerad blomkål

Att marinera kött, fågel och fisk är ganska vanligt, men att marinera grönsaker är kanske lite mindre vanligt. Men, jag vill varmt rekommendera det. Såväl råa som före och efter tillagning funkar bra. Blomkål är en favorit. Här marinerad i timjan, citron och olivolja över natten, så rostade jag den till middagsbas när jag kom hem kvällen efter.

SÅ gott!

Speciellt goda blir bladen 🙂

Och jag är ju svag för rostad citron, det kan jag ha till nästan allt…

Det är riktigt enkelt, lägg blomkålen i en form, krydda med örter, salt, peppar, citronskivor, ställ i kylen. Rosta tills de gyllene mitt i ugnen på 225 grader vanlig ugn eller 200 grader varmluft. Det tar ca 25 minuter. Du kan öka värmen om du har brådis, håll extra koll på tiden bara.

Hos mig kan det ofta bli att jag blandar i saker jag hittar i kylen i långpannan när blomkålen är färdig. Bulgur, linser, några ostbitar, lök och grönsaker. Andra goda grejor är alla sorters korv, en fiskbit eller kallskuret.