Bara Kärlek  Bjudmat 

smörgåstårta till studenten

Smörgåstårta är verkligen perfekt bjudmat. Den går att göra hur rolig, enkel och god man vill. Och visst blir det genast lite festligt när man ställer fram en på bordet?

smörgåstårta-47-web

Mitt recept på  smörgåstårta hittar du här.

smörgåstårta-43-web

Garnityren är förslag, det är bara din fantasi som begränsar dig, så passa på att vara kreativ! Frukt är tex jättegott på smörgåstårta. För att int tala om ostkrokar.

Havremjölk-6-web

Som ni nog märkt är jag mycket förtjust i den här burken med tappkran jag fick av mina kompisar i födelsedagspresent för några år sedan. Perfekt till vårens och sommarens bjudningar. Bara att toppa upp med mera dricka när det börjar sina. Den enklaste cider förvandlas till lyxig bål. Recept på den sprudlande citrus, fläder- & myntabålen hittar du här.

Här kommer inspiration hur man kan tänka om man vill anpassa recepten, kanske man int tål någon grej eller så. Det är inte en heltäckande guide, bara en liten inspiration.

Vegifiera?

Byt ut skinka i fyllningen mot marinerade, soltorkade tomater eller grillade grönsaker. Rulla ihop grillad squash, aubergin eller paprika på toppen. Sparris är också underbart gott både i och på! Eller varför inte lägga på några bitar brieost? Då får du ostälskarens tårta med 3 sorters ost. Rostade hasselnötter eller saltad, rostad mandel förstärker smaken. Här hittar du ett recept på en vegetarisk smörgåstårta med fetaost 

Äggallergiker kan istället för ägg ha leverpastej eller tonfisk i fyllningen och ersätta ägg som garnityr med tex grillad marinerad kronärtskocka eller någon vacker frukt/grönsak. Brukar också vara populärt att använda en till ost tex brie på tårtan istf ägg. Då får du ostälskarens smörgåstårta!

Laktosintoleranta väljer mjölkfritt bröd, den laktosfria färskosten och crème fraîche. Lagrad hårdost på. Sallad, nötter eller hackad persilja på kanterna.

Glutenintoleranta det kan vara svårt hitta glutenfritt bröd i samma format som ovan så då använder jag fryst, glutenfritt formbröd, skär bort kanterna och bygger bottnar, eller gör mindre tårtor på de små, glutenfria rundkakorna som ofta finns i frysdisken i välsorterade butiker. Ostkrokarna får man läsa noga på förpackningen. Om du inte tål spår av vete kan du använda sallad, hackad persilja eller krossade nötter på kanterna.

Mjölkallergiker använder mjölkfritt bröd och färskost. Jag har inte provat vispa den. Däremot går den att använda som den är. Majonnäs funkar ju bra också! Använd vegansk ost till garnityr. Eller dra till med en till sorts kallskuret tex pastrami eller salami. Sallad, örter eller nötkross på kanterna.

Är Veganskt din grej? Mjölkfritt bröd och färskost (se ovan) eller vegansk majonnäs. Använd vegansk skinka och ost till garnering, eller rulla ihop grillade marinerade grönsaker som paprika, squash och aubergine. Äggen ovanpå ersätter du med färska grönsaker och frukt eller varför inte sparris eller marinerade kronärtskockor. Istället för skinka och ägg i fyllningarna går det jättebra att använda motsvarande veganska. Jag fördrar dock att använda grillade grönsaker, marinerade soltorkade tomater, rostade nötter eller helt enkelt fylla med en god humous eller guacamole. Eftersom humous kan göra det lite beige, så brukar jag mixa ner grillad paprika eller massor av persilja.  Krossade nötter, hackad persilja eller sallad på kanterna.