Rödbetor är också en råvara som är bra för oss.
Jag är helt insnöad på bakade rödbetor just nu.
Det betyder att jag köper en påse rödbetor, 1 kilo, skrubbar dem och rostar dem och använder dem till allt möjligt under kommande vecka. Endel serverar jag direkt, gärna som en sallad som nedan. En del marinerar jag i balsamico, olja, örter & citronskal och endel äter jag som potatis, tillbehör.
Foto: Sara Danielsson
Att rosta betor är superenkelt. Lägg betorna på en plåt med bakpapper, jag delar betorna om de är bamsingar. Ringla på olja, salta & peppra och baka tills de är mjuka i ugnen, 200 grader.
Jag gillar att ha kvar skalet och således köper jag ekologiska betor. Det är oftast mycket prisvärt.
Salladen ovan är förresten en favvo, rostade betor, fetaost, rucola & rostad mandel eller hasselnötter.
Ibland rostar jag betorna i smör, och öser dem under stekningen. Det blir galet gott. Ni vet, brynt smör är alltid brynt smör.