Nötkräm de lux
Bara Kärlek 

Nötkräm de lux

Ni vet nötkräm, det går knappt att säga det ordet utan att tänka på ett visst varumärke (det finns såklart flera). Inget fel i dom tror jag, men här använder vi inte det namnet. Vi säger hasselnötskräm. Det där man ofta har till frukostpålägg, speciellt i sydligare länder. Men vet ni, det är inte direkt så jättemycket hasselnötter i den, runt 13% om jag int minns helt fel. Och en hel massa socker. Så när jag har möjlighet brukar jag mixa ihop min egna. Då kan jag kontrollera hur mycket sötma jag vill ha och välja ekologiska råvaror OCH ta i en gnutta havssalt. Ni vet havssalt och choklad är magiska smakkompisar.

nutella-204-web

Såhär gör jag min variant på nötkräm.

Susannes Nötcrème de lux

250 g hasselnötter

150 g choklad

1 tsk vaniljpulver

en nypa havssalt

honung, valfritt efter egen smak

Så här gör du

1. Rosta nötterna gyllene i ugnen på 200 grader, det brukar ta 10-12 minuter. Skalen ska börja spricka.

nutella-147-web

2. Gnid bort skalen i en handduk medans nötterna är varma.

nutella-181-web

3. Smält 150 g choklad (micro eller vattenbad). Låt svalna något. Jag kör 1/3 mjölkchoklad och 2/3 mörk, 70% kakaohalt.

nutella-107-web

4. Mixa nötterna till nötsmör i matberedare. Jag testade i blender, det gick bra!

nutella-100-web

Du får peta ner från kanterna ibland.

nutella-102-web

Det blir ett nötsmör efter några minuter.

nutella-104-web

Såhär ser det ut uppifrån.

nutella-105-web

5. Mixa eller rör i choklad, salt och vanilj. Ha i 2 msk honung om du vill.

nutella-196-web

6. Häll upp på väl rengjorda bunkar.

nutella-204-web

Sätt på en fin etikett.

nutella-213-web

Visst är det enkelt?!

Vill du ha den mjuk så har du den framme, eller lite svalt. Om du ställer den i kyl blir den lite hårdare. Jag har haft den ett par veckor i kylen utan problem. Men jag gör hellre små satser och oftare, för jag älskar när den är färsk. Doften av nyrostade hasselnötter. Använd gärna ekologiska ingredienser om du har möjlighet.

5 ingredienser som tillsammans skapar magi. Jag har den till allt möjligt, frukost, mellis, fika, tårtor… och ikväll blir den fyllning i bullar.

Ps. det går bra att använda andra nötter/mandel, eller solros- alt pumpakärnor. Ungefär som med pesto!