gör din egen havremjölk
Bara Kärlek  Veganskt 

gör din egen havremjölk

Havremjölk är på riktigt en fantastisk uppfinning. En vegetabilisk mjölk på svenska råvaror som funkar för de flesta. Jag har dragit mig för att börja göra egen, men det var helt i onödan. För något så enkelt recept finns knappt. Dessutom blir det mycket billigare och bättre för miljön att inte köra runt massa vatten. Och för ryggar och grobianarmar som ska bära hem den. God är den också. Speciellt den här kokos- & vaniljdoftande havremjölken. Den får mig att längta till köket. Tänk er att skaka ihop en iskall chokladdryck på den till mellis.

Havremjölk-133-web

Nu behöver jag inte heller bli ledsen när den ekologiska är slut i affären, för det finns näääästan alltid ekologiska havregryn i Susannes skafferi 🙂

Här kommer min guide Egen havremjölk i 5 steg

Havremjölk- Steg för steg

1. Plocka fram utrustning och dina ingredienser.

Du behöver följande utrustning:

Silduk– gärna med ställning, annars får du göra som jag och bygga en egen ställning av ett durkslag. Är man trendig och har en nötmjölkspåse tar man den!

Blender/mixer/stavmixer

Tratt (inte nödvändigt men den underlättar)

Glasflaska till den färdiga mjölken

Havremjölk-69-web

Sedan plockar du fram ingredienserna.

Havremjölk-67-web

Havremjölk, ca 7 dl

3 dl havregryn

1 l vatten

1-2 tsk honung

2-3 msk kokosolja eller annan matolja

en nypa vaniljpulver (valfritt), en nypa salt

Havremjölk-60-web

Vaniljpulver är så galet vackert. Och gott! Kanske inte när man ska koka sås på mjölken, men annars så 😉

Havremjölk-73-web

Jag har kokosolja i, för jag gillar smaken, men du kan ta vilken matolja du vill. Om kokosoljan är fast behöver du värma den lite så den blir flytande innan du mixar.

Havremjölk-87-web

2. Mixa havregryn, vatten, olja, honung och salt ett par minuter.

Havremjölk-88-web

Med en bra mixer går det snabbt att mixa ihop en skummig, krämig havremjölk!

Havremjölk-92-web

Ovanifrån ser den ut såhär.

Havremjölk-96-web

3. Sila mjölken genom silduk, vrid och krama ur all vätska.

Havremjölk-102-web

Resterna blir bara ett par matskedar fibrer som jag her i gröten, i ett brödbak eller använder som ströbröd tex i köttbullssmeten.

Havremjölk-104-web

4. Blanda ner vaniljpulver (valfritt).

5. Häll upp på flaskor och förvara i kyl.

Sedan är det bara att sätta dig bekvämt tillrätta och avnjuta ett glas kall havremjölk med kokos & vanilj.

Hur använder man då havremjölk? 

Jag använder havremjölk som vanlig mjölk, ersätter i såser, smoothies och annan matlagning och bakning.

Tips & hållbarhet

Skaka mjölken innan användning, den delar sig i kylen men det är helt naturligt. Håller cirka 3 dagar i kylen, men dofta och smaka alltid, hållbarheten är beroende av hur rena händer vi har, ingredienserna, temp i kylen och utrustningen.

Ps. Tänk på att du behöver välja ren havre om du vill göra den glutenfri.