Krämig Rostad blomkålslasagne
Kioskvältare  Recept 

Krämig Rostad blomkålslasagne

Nu måste jag bara berätta en SÅ rolig grej! Ni vet, får vi ett tillfälle att fira här i Skafferiet så tar vi det…. Det här receptet välte bloggen under 2018. Men inte nog med det. Det har nu blivit klart att det är det populäraste receptet på hela SVT under 2018. Alla program. Det är även det recept jag fått mest kommentarer om, alla kategorier (förutom Popcornkakan, back in the days, men den är ett undantag). Återpostar det därför här.

TACK alla som har kollat och sparat och testat/testar receptet. Jag är så glad att Ni tycker om det och visar Er kärlek!

Den här rätten har en historia bakom sig, som allt, antar jag. Men just den här rätten kom till mig på natten. Jag vaknade tvärt, kände att något kallade på mig. Att jag bara MÅSTE rosta blomkål och göra lasagne på det. Eller Canneloni. Det gick inte att stoppa. Hoppade upp. Nu låter det som ett skämt, att en människa vaknar och springer ut i köket för att börja skära blomkål, men men… Sån är jag. Ibland. Det positiva i detta att någon får såna infall är att det iallafall blir ett konkret resultat, så det finns både middagsmat och matlådor ett par dagar 😀

Alla som har testat och berättat för mig har älskat den. Medans den gräddas kan du göra en sallad och sedan kanske krypa upp i soffan och läsa en bok. Lasagnen sköter sig själv i ugnen. Och man blir behagligt mätt av den.

Rosta gärna lite extra blomkål, det är gott som tillbehör eller sallad.

Hedde fryst bladspenat i bechamelsåsen.

SÅ gott!

Tomater på toppen är valfritt. Jag tycker det är fint!

Här kommer receptet!

Krämig rostad blomkålslasagne

1 pkt färska lasagneplattor, 250 g

700 g färsk blomkål (1 litet huvud)

1 gul lök, hackad

1 grönsaksbuljongtärning

2 burkar valfria tomater á 400 g (krossade/körsbärs/hela)

5 dl färdig bechamelsås (finns på tetra eller koka egen)

200 g fetaost+gärna lite lagrad hårdost också

salt, socker, svartpeppar, timjan, vitlök, smör/olja till stekning

Såhär gör jag

Sätt ugnen på 225°. Skiva blomkålen, lägg i bakpappersklädd ugnsform. Ringla över olja, blanda ner salt, peppar och timjan. Rosta gyllene ca 15 minuter. Gör under tiden tomatsås: Fräs lök i smör, tillsätt buljong och tomater, skölj ur burkarna med lite vatten. Koka ihop, smaka av med vitlök, salt, socker och peppar. Varva tomatsås, plattor, blomkål, bechamelsås och smulad fetaost i en avlång brödform. Det kan hända att du får dela plattorna så de passar. Avsluta med plattor och ett lager sås och ost. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills ytan är gyllene och plattorna är mjuka.

Servera gärna med blandad sallad och vitlöksbröd.

Tips! Blanda den rostade blomkålen med 2 dl kokta linser, jag gillar små gröna, Le Puy eller belugalinser här eftersom de har extra bra tuggmotstånd.