Bekvämimpa  Bjudmat 

Lyxig helgmeny

Det är ju helg, IGEN! Dags att laga mat. Jag är iofs bjuden på middag imorgon, vilket ska bli SÅÅÅÅ LYXIGT för mig, men hallå det kommer en söndag också. Det här receptet på örtdoftande älgstek är helt ljuvligt, så det får bli söndagsmiddag här. Min kompis mamma hittade det här receptet här och lagade det på sin 70-års kalas och det blev jätteuppskattat. SÅ roligt!

IMG_6448

Kanske blir det en potatis- & palsternackspuré till.

Potatis- och palsternackspuré, 4 port

500 g potatis, skalad

500 g palsternacka, skalad

2 vitlöksklyftor

25 g smör

1 dl crème fraiche

1-2 dl mjölk, varm

1 dl persilja, hackad (valfritt)

salt, vitpeppar

Koka potatis och palsternacka mjuka i vatten. Häll av vattnet, lägg i smör och crème fraiche och vispa snabbt ihop till mos med elvisp. Du får inte vispa för länge, då kan det bli klistrigt. Är du osäker, pressa med potatispress eller stöt med potatisstöt. Späd med mjölk till önskad konsistens. Smaka av med persilja, salt och peppar.

 

Till förrätt blir det en klassiker. Toast Skagen. Tröttnar aldrig på det. Bra att förbereda i god tid och bara rosta eller syeka brödet när gästerna kommer. Man kan även använda samma röra till tunnbrödskorgar. Du vet, det är enkelt att göra själv: värm mjukt tunnbröd hastigt i micron. Lägg det över botten på ett uppochnervänt glas och tryck till så en korg formas. Håll ett tag. Voliá tunnbrödskorg. Här hittar du recept på min Skagen!

 

Till dessert då? Jo, jag har ett toppenrecept som återkommer. Änglamat. Jag använder olika frukter och bär, här finns grundreceptet. Toppenbra att göra klart och ställa i kylen tills det är dags att servera.

Skärmavbild 2015-01-25 kl. 19.15.28

Ha nu en jättefin helg kompisar!