Bara Kärlek  Bekvämimpa  Bjudmat  Långpanna 

Citron- & rosmarinbakad torsk

Såhär i januari är det många som brukar ha nyårslöften. Har ni det? Många frågar iallafall efter nyttiga recept och här kommer ett lite extra lyxigt vardagsrecept som jag gillar. En praktisk, fräsch rätt som man bara skjutsar in i ugnen, snabbt och enkelt. Den doftar underbart, rent förföriskt av rostad vitlök, citron & färsk rosmarin. Potatisen blir extra god och smakrik, jag använder vanlig potatis, men du kan köra sötpotatis eller någon rotfrukt om du hellre vill det. Servera gärna med ett gott bröd att bryta och doppa i pannan för att fånga upp alla härliga smaker.

Rosmarin- & citrondoftande bakad torskrygg allt- i- ett, 4-6 port

4 bitar torskrygg, msc-märkt

800 g fast potatis

1 vitlök

4 rosmarinkvistar

3 ekologiska citroner

2 röda lökar, klyftade

500 g blandade grönsaker i bitar (fryst påse eller blanda färska som gröna bönor, sparris, fänkål, morot, squash, paprika)

1 dl svarta oliver

1 pkt cocktailtomater

70 g färsk spenat

smör, olivolja, salt, svartpeppar

valfri topping: hackad mandel/hasselnötter, salami

Sätt ugnen på 250 grader. Skala och skiva potatisen i cirka o,5 cm skivor. Lägg i en långpanna med hela vitlöksklyftor (spara 2), en rosmarinkvist och två halverade citroner. Salta, peppra och ringla på olja. Ställ in i ugnen 15 minuter. Mortla under tiden 1 rosmarinkvist med salt, peppar, två vitlöksklyftor och lite olja, gnid in blandningen i fisken. Ta ut långpannan, lägg i grönsaker och oliver, spara spenaten till efter gräddning, salta, peppra och rör om.  Pressa en citron över allt. Lägg ner fisken, klicka på smör, lägg i mandel eller salami och ställ tillbaka formen i ugnen, vrid ner värmen till 225 grader. Baka tills fisken är klar, 10-15 minuter. Vänd ner spenat just innan servering.

Tips: Har du en skvätt vitt vin över kan du ta i det också.

Tips: Smula över lite (eller mycket) fetaost innan servering.

Vegifiera? Byt ut fisken mot vegetabiliskt protein eller bönor, vintersquash och polkabetor.