11 grymma gröna på julbordet
Inspiration  Julmat  Veganskt  Vegetariskt 

11 grymma gröna på julbordet

SÅ många har frågat vad de ska laga för vegansk och vegetariskt i jul. Så här kommer den! En tidig julklapp från mig. Sammanställningen över mina bästa 11 gröna favoriter på julbordet.

De flesta finns samlade under Susannes Gröna Jul  så där är det bara att botanisera 🙂

11 Grymma Gröna på Julbordet

 1. Rödbetsbollar i sesam
 2. Hasselbackspumpa 
 3. Rödbetsrom
 4. Vegetarisk Jonsson
 5. Rödkålssallad
 6. Grillade grönsaker i krämig örtsås
 7. Saffransbollar med lingontopp
 8. Julig Quinoasallad med rödbetor & granatäpple
 9. Ägg- & spenatgratäng med knaprigt osttäcke
 10. Flatbread med toppings
 11. Rostad pumpa med clementiner & saffransmajjo

Nu var det svårt att rangordna favoriter, men jag har valt ut så det blir ett komplett julbord, förutom det söta dårå, det kommer i ett separat inlägg.

Det här är Hasselbackspumpan (ovan), den rätten går bra att göra med rotfrukter som kålrot, rödbeta, rotselleri mm. Jag har valt pumpa för att jag är förtjust i det och det är snyggt med den orangea färgen.

Det här är flatbread, perfekt som förrätt, skär i snittar eller gör små portionsvarianter. Välj topping efter vad du gillar. På bilden ovan är det grönmögelost, päron, rucola & björnbär. Mums!

Kolla här nedan, det är inga problem att göra ett grönt julbord 🙂

Jo, just det! Rödbetsrommen funkar även bra på ägghalvor!

Bli inte upprörda att jag blandat vegansk och vegetariskt, du väljer själv vilka produkter du använder. Byt ut till vegansk ost, crème fraîche eller vad det kan vara. Eftersom vi jobbar med begränsade resurser så har jag idag inte möjlighet att göra om recepten i flera versioner, men hoppas de kan få vara en grund för inspiration!

En ny vegansk upptäckt för mig var när jag tog fram receptet på rödbetsrommen. Wow! Egentligen var det för att den färdigköpta, vegetariska rommen inte riktigt passade mina smakpreferenser, så jag tänkte att det måste ju gå göra på fler sätt. Och det gjorde det! Hello tapioka! Och rödbetsjuice. Perfekt bas att smaksätta efter din smak, här var det dill, pepparrot & citron.

Berätta gärna om dina gröna favoriter nedan och dela tips. Vi älskar det här på bloggen!

Bara Kärlek & Glad grön jul!

Susanne

 

Ps. Foto idag: Therese Hallqvist, SVT och Peter Lundmark, SVT. Tack så mycket!

Ps2. På onsdag blir det ännu mera gröna tips till jul, spana in Go’kväll då med dryckesproffset Daniella, Pia & jag. Varmt välkomna!