Vaniljrutor i långpanna
Baka i långpanna  Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Recept 

Vaniljrutor i långpanna

Här kommer Vickans Vaniljrutor igen, dom blev en riktig kioskvältare häromveckan 😀

Min kompis Vickan som jag känner sedan gymnasietiden i Piteå skickade ett recept till mig häromdagen. Nu har jag bakat det och det blev SÅÅÅ gott. Syrlig, krämig vaniljfyllning och smuldeg…. Riktigt bra recept! Vet att det cirkulerar runt, oklart vars det kommer från, men här kommer det.

Vaniljrutor, långpanna 30×40 cm, minst 20 st

Smuldeg

500 g smör

1 l vetemjöl

4 dl strösocker

1 msk bakpulver

4 msk vaniljsocker

Fyllning

4 ägg

2 dl kesella

5 dl crème fraiche

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

till garnering: florsocker

Såhär gör Vickan

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda samtliga ingredienser till smuldeg (bunke, matberedare med kniven eller assistent, dock rymdes bara hälften i min matberedare så jag körde 2 ggr)
  3. Vispa ihop samtliga ingredienser till fyllningen.
  4. Lägg bakpapper i långpannan. Tryck ut hälften av smuldegen till en jämn botten.
  5. Häll på fyllningen, strö på resterande smuldeg.
  6. Grädda 30 minuter mitt i ugnen eller tills kakan är genomgrävdas.
  7. Låt svalna, pudra på florsocker och skär i rutor.

Det är en stor kaka, därav mängderna.

Jag gjorde som Vickan och la några i formar och tog med på kalas nr 2 häromdagen. Såg riktigt festligt ut!

Resten har jag fryst in och gett bort. Mycket uppskattad present 🙂