Elliot’s Saffranskaka
Elliotbakar  Fika  Inspiration  Julbaka  Julgodis 

Elliot’s Saffranskaka

En fantastiskt god kaka som får smaklökarna att sjunga av glädje! Den smakar som allt som är bra; julstämning, gemenskap, kärlek och glädje.

Den är riktigt saftig och full av julkänslor. Ett smakfyrverkeri för den som gillar kakor. Vi serverar den gärna med lättvispad grädde och hallon.

Man kan alltid fira i förtid! Börja hellre tidigt än sent. /Elliot

 

Saffranskaka (8-10 bitar)

Matfett och ströbröd till formen

200 g smör eller margarin

0,5 g saffran

3 dl strösocker

2 ägg

1 ½ dl mjölk

4 dl (240 g) vetemjöl

2 tsk bakpulver

Gör så här…

  1. Sätt ugnen på 175 C.
  2. Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Smällt matfettet.
  4. Stöt saffranen i en mortel med 1 msk av sockret. Blanda det med det smälta matfettet.
  5. Vispa äggen och resten av sockret poröst. Rör ner matfettet och mjölken. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Häll smeten i formen.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 min.
  7. Låt kakan stå på ett galler i ca 5 minuter innan kanten på formen lossas. 
  8. Servera gärna kakan med rårörda hallon och/eller vispad grädde.

För att göra receptet mjölkfritt: Byt ut smöret till mjölkfritt alternativ, mjölken till havremjölk och grädden till vispbar sojagrädde.