Svamptema på bloggen
Skördetid  Uteliv  Vår vackra natur  Vegetariskt 

Svamptema på bloggen

Hej Kompisar!

Första oktober. Redan. Hur fort gick det?!

I veckan blir det andra bullar (kanelbullens dag på torsdag) och svamptema på bloggen. Ingen fusion av dessa dock. Tror jag. Svampbulla? Hmmm… Det är fullt av svamp i skogen och frostnätter samt snö är på ingång, så nu är det perfekt tid att hitta dom där Karl-Johan, trattkantarellerna, gula kantareller, taggsvamparna eller vad det nu är just du gillar. Gillar du förresten Pepparriska, Mo Taggsvamp och Örsopp så är det definitivt din tid nu i skogen.

Jag packade rygga och franska marknadskorgen och for ut med en svampkonsulent och hennes studenter igår utanför Nordmaling. Men alltså SÅ trevligt. Bara snälla, glada, vänliga människor som går i skogen tillsammans och njuter av solstrålar som sipprar genom träden. Ett skott hörs här och där. Fågeljakten. Stiga upp tidigt, se soluppgången, ute är luften hösthög & klar. Glömde såklart fota mig själv, men ni vet ju hur jag ser ut. Dagens ”outfit” hade dock vart rolig att fota, eftersom det är en favorit i grönt och senaps/lejongult 😀 Vandringskängor, fodrade tights och fodrade skogsbrallorna, höstjackan, mössa och vantar. Rejält påbyltad i material som andas var det bara börja klättra upp efter en skogsstig på jakt efter svart trumpetsvamp och trattkantarell. Det var halt på stenarna, har respekt för sånt, speciellt efter att mamma halkade i skogen och bröt benet i sommar. Så fort det händer.

Ni vet, man behöver slå på sina ”svampögon” för att hitta första. Till vår stora förvåning var det undertecknad som började hitta trattissarna.

Jag är alltså inte den bästa svampletaren, även om jag på eget bevåg började plocka svamp tidigt (smörsopp på dagis, skrämde nog halvt ihjäl fröknarna när jag som 4-åring kom in från lekstunden och babblade om att jag hade gått på promenad själv och hittat svamp i dagisskogen. Jag har berättat om det förr, en fröken var jättesnäll och följde med mig ut och vi stekte den stora, goda smörsoppen tillsammans, hon och jag). Tänk så mycket en persons handling kan påverka ens liv!

Trattissarna var små, det har vart för torrt sa Ulla, svampkonsulenten. För övrigt växer de ofta på norrsluttningar, skuggigt, gärna nära fårticka och i mellangammal granskog.

Det är just därför jag ville gå med i skogen (förutom såklart det uppenbara att ha roligt med nya kompisar). För att läsa i en bok är en sak, men jag behöver se och känna vad en mellangammal granskog är. Okej, jag behövde även lära mig att bli 100% säker på vad Fårticka är (se ovan, inte chansa med svamp, kompisar). Samt alla dessa tips man kan få av en duktig lärare. Vi fick skratta enheldel också, och fika. Jag hade packat med gahkkú, samiskt bröd, mina lingonbullar med havre & brynt smör, torrkött, ägg & såklart kaffe. Bullarna räckte till alla.

På eftermiddagen blev det byte av biotop och vi for till tallhed, på jakt efter Karl Johan.

Jag var fortfarande liiiite osäker, efter bara någon minut hittade jag en mörk en. Ulla sa att det var en ”Tall-Kalle” Perfekt exemplar. Inga kryp. Yes!

Nu ska han torkas. Vi hittade inte en enda svart trumpet, det är exakt det som är tjusningen med naturen. Även om jag gillar trumpetsvamp, haha… Jag fick hitta massa annat, tex min favvosvamp Sandsopp.

Whoop whoop!

Den är extremt god torkad, det händer nåt med smaken då. Smakar godare och mer än murkla. Stenmurkla ska vi ju som inte äta, enligt experterna, så detta är perfekt att plocka istället. Jag hittade till Sandsopp genom att testa massa olika svampar, till slut fick jag tips av Svampkonsulent Doris och föll som en fura för denna svamp. Ser oansenlig ut. Men wow! Smaken! Den ska dock torkas innan användning för att få fram den magiska aromen.

Men nu är jag nyfiken, äter ni svamp? vad gillar du för svamp? vad lagar du av den? Berätta gärna för mig här så blir jag glad. Så ska jag dela mina bästa svamprecept här i veckan.