enkel svamppasta
Recept  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

enkel svamppasta

Spagetti, hur många varianter finns det? Hundratals. Och då menar jag bara i den lokala butiken. Olika mjöl, vatten och kanske ägg. Enkelt att göra själv, men inget jag gör hemma ändå pga pastamaskin ryms inte i köket och även om jag kan kavla manuellt, så väljer jag att köpa den färdig. De nya varianterna på baljväxter är helt okej smakmässigt och bättre för våra kroppar. Men, idag lagade jag en helt klassisk spagetti. Skillnaden på en kvalitetsspagetti och den billigaste sorten tycker jag framförallt är mättnadskänslan och smaken, ätupplevelsen. Har hunnit testa på olika personer och alla har blivit mätta på mindre mängd av kvalitetsspagettin, 70-80 gram för stillasittaren, mer för timmerhuggaren. Vad är då kvalitetsspagetti, utan att skriva ut varumärken? Ja, det beror förstås på vad man menar med själva begreppet. För mig är det ett paket från Italien som ibland finns på stormarknad, men vill man vara säker så gå till en delikatessbutik. Testa igenom sorterna. För gudarna ska veta att vi tycker olika i detta. Min smak är tex annan än min kollegas, han är jättejätteduktig, men vi tycker bara om olika spagetti. Och ost. Och olivolja. Men inget är ”rätt” eller ”fel”, bara olika. Okej, hans smak är mer vanligtvis uppfattad som ”god”, vad man ”ska” tycka om. Vad jag vill säga är att det är inte alltid det som ”ska” vara gott som passar alla. Och det är helt okej. Vi behöver våran egen kontakt med kropp och sinne. Känna själva. Sedan kan vi luta oss mot experter ändå, om vi väljer det. Alla dessa ord om en till synes så enkel sak som spagetti. Slutsnackat. Nu till dagens recept. Jag använde naturell färskost, men du kan kapa tid genom att använda färdigsmaksatt vitlök & örter.

Det blir lite som en svamp carbonara. Och det går fort att laga!

Jag älskar att smaksätta svamp med citron och timjan, möter upp den mustiga smaken av skog och höst perfekt.

Svamppasta med färskost & vitlök, 4 port

4 port spagetti

200 g färsk svamp, i bitar (jag hade blandat olika sorter KJ, svart- & rödgul trumpet, kantarell)

200 g naturell färskost

1 ägg (valfritt)

1-2 dl riven, lagrad hårdost

smör till stekning, salt, peppar, vitlök, citron, timjan, rucola

Koka spagettin al dente, spara lite av kokvattnet. Fräs svamp tills vattnet kokat in, lägg i smör och låt svampen få färg. Rör ner färskost och ägg, smaka av med salt, peppar, timjan, rivet citronskal, pressad citron och vitlök. Blanda ner den nykokta pastan, späd med kokvatten till önskad konsistens. Blanda ner rucola (valfritt). Här snöar det idag, så jag har fått ta in den och har rucola i allt 😀 Riv ost över. Om du vill kan du ta på lite strimlad purjo eller finhackad rödlök för extra klös.

Njut!