Recept  Skördetid  Tips  Vegetariskt 

svampsoppa med rostad vitlök

Det här är en ljuvligt mustig höstsoppa där svampen verkligen kommer till sin rätt. Rostad vitlök ger den en extra smakdimension. Ni vet, rostad vitlök är nästan lite som brynt smör. Det funkar överallt. Nästan. Soppan är perfekt bjudmat eftersom den med fördel kan förberedas dagarna innan. Servera gärna med ett gott bröd.

IMG_6436

Sedan går den bra att frysa också. Bara win!

Susannes Svampsoppa, 4-6 port

1 vitlök (hel, ska rostas du kan även byta ut den mot rökt vitlök)

2 schalottenlökar, hackade

500 g färsk svamp, i bitar

2 msk vetemjöl

2 dl vitt vin (går bra att byta ut mot buljong)

3 dl grädde eller crème fraiche, kokbar

1 l god buljong (grönsaks-, höns- eller svampbuljong)

salt, vitpeppar, timjan, sherry, smör till stekning

till servering: ett gott bröd, nåt krämigt tex vispad grädde, färskost eller turkisk yoghurt (valfritt)

Så lagar du

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg vitlöksklyftorna med skal i en ugnsfast form eller slå in dem i folie, rosta dem gyllene mitt i ugnen. Fräs lök och svamp i smör. Rör ner mjöl, häll på vin och koka in några minuter. Tillsätt buljong och grädde. Koka/sjud 15 minuter. Mixa med stavmixer (eller låt soppan ha bitarna kvar, det är en smaksak). Smaka av med rostad vitlök, salt, peppar, sherry och ev lite timjan.

 

Tips: lägg till en god topping av tex hackat rött äpple blandat med lingon eller varför inte strimlad vårlök, gräslök, chips av rotfrukter, äpple eller mandelpotatis, knaprigt bacon. Eller ringla på en god olja med smak av tex tryffel, nötter eller citron.