glad Kanelbulledag
Bakat 

glad Kanelbulledag

Doften av nybakade kanelbullar sprider sig i hela landet. Jag känner den härhemma också. Satte en deg igårkväll. Så smidigt att kalljäsa över natten i kylen. Ojoj, nu började jag tänka på fyllda bullar, minns ni de här? Semlorna, fyllda med grädde & jordgubbar.

Men tillbaka till hösten 2018.

Här kommer mina 8 tips för bästa bullbaket ever

1. Investera i bra råvaror. Gärna ekologiska. Det går alltid att förstöra bra råvaror, men det går inte att få ett bra slutresultat om man saknar förutsättningar, dvs bra råvaror. För att använda det gamla, men sanna talesättet ”skit in, skit ut”.

2. Ha int i för mycket mjöl. De blir torra då.

3. Nystött kardemumma. Snåla inte! En mortel är din bästa kompis i köket.

4. Tillsätt smör som rumstempererat under bearbetningen. Då tar degen mindre mjöl och du får saftigare bullar.

5. Äkta smör. Behöver inte fler kommentarer. Snåla inte här. Smör har blivit dyrare. Det ska gudarna veta. Värt att bunkra upp nåt paket i frysen när det är mer prisvärt. Jag försöker köpa ekosmör, det är aldrig på kampanj i butik, så det är int lönt.

6. Fräsch kanel, malen kanel tappar ganska snabbt sin underbara arom. Köp mindre påsar och använd upp. Eller riv din kanelstång själv. Förresten är detta underskattat, testa på frukostgröten eller fil.

7. Testa nya fyllningar för din personliga smak. Mandelmassa är alltid rätt (utom vid allergier, då det är vansinnigt fel), nötsmör, mandel, nötter, vit choklad, blåbär, hallon, marmelad, fast sylt, you name it!

8. Värm dom i vanlig ugn eller grilla. Vi grillade bullar i första programmet i Meny Norrlandsresan, hur det gick kan du höra här.

På tal om detta, i fjol var jag och Underbara Clara ute och jobbade i skogen. Vi jobbade, myste, förfrös oss, eldade och svimmade (nå, lite iaf) när vi grillade bullarna jag hade med. Grillade bullar är grejen. Okej, funkar värma i vanlig ugn också. Inte micro. Då blir dom sega och tråkiga. Kalljästa kanelbullar knaprig fyllning av havre, kardemumma, kanel, ingefära och brynt smör. 

Knepet för dessa extra goda, saftiga kanelbullar är att använda mjukt smör och nystött kardemumma i degen. Och att vara generös, lagom generös med fyllning. Jag har förresten börjat baka på 25 g jäst och 3 dl mjölk när jag har tidsbrist. Passar min lilla frys och bullomsättningen bättre. MEN nu önskar jag att jag hade gjort en stor sats.

hahaha…. alltså om ni bara visste hur vi njutit dessa. Jag trodde inte mina smaklökar! För ärligt talat, man tjorvar int med kanelbullar. De är redan perfekta. Men, som variant så är de här vansinnigt goda.

Susannes Kanelbullar med lingon & brynt smör, 20 stora eller 40 små

50 g jäst

5 dl mjölk, fingervarm

2-3 tsk kardemummakärnor, nystötta

1 tsk salt

1 dl strösocker

850 g vetemjöl+ till utbakning

150 g smör, mjukt

till pensling: 1 ägg

fyllning

150 g smör

1-2 dl strösocker

2 dl havregryn

1 msk kanel samt 2 tsk malen ingefära och 2 tsk nystött kardemumma

2 dl lingon

topping: pärlsocker eller flagad mandel

Såhär gjorde jag

Smula ner jästen i en degbunke, blanda ut den med mjölk. Tillsätt kardemumma, salt, socker och mjöl. Arbeta degen smidig ca 5 minuter i maskin eller 10 min för hand, klicka i smör under tiden. Låt jäsa under duk ca 45 minuter. Eller över natten inplastad i kyl. Gör fyllning: Bryn smöret gyllene, blanda ner resterande ingredienser, utom lingon. Låt svalna. Ta upp degen på bakbordet, knåda och dela i 2. Baka ut till önskad form (se nedan). Låt jäsa under duk 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med ägg och strö valfri topping på bullarna. Grädda på mittenfalsen ca 10 minuter tills bullarna har fin färg och känns lätta. Låt svalna på galler under duk. Om du vill kan du pensla bullarna med vaniljsockerlag efteråt. Koka 1 dl vatten+1 dl socker, tillsätt 1 tsk vaniljpulver, låt svalna. Det gör bullarna ännu saftigare.

Utbakning 

För snäckor (stora): Kavla ut till en platta, ca 45×30 cm, bred på fyllning, strö på lingon. Rulla ihop till en längd och skär i 10 bitar. Lägg i stora bullformar.

Snurror: Kavla ut till en stor platta, ca 20×50 cm. Bred på fyllning, strö på lingon och vik degen dubbel. Dela i 10 bitar, ca 2 cm breda strimlor, skär ett snitt mitt på, nästan hela vägen och tvinna dem runt varandra. Snurra ihop degen till en knut. Lägg i formar.

Längder: Gör som snäckor fram till att de ska delas. Lägg degrullarna på bakpappersklädd plåt, klipp jack nästan igenom och vik varannan åt höger resp vänster. Låt jäsa och pensla som ovan, grädda i ugnens nederdel på 200°, ca 20 minuter.  Eller vrid som när jag gjorde pumpaflätan!

Så fick de följa med till skogen och hela svampgänget fick smaka. Det är nog ändå det bästa, att få dela med sig av det man skapar. Och vad vet man, en liten bulle kan betyda så mycket, speciellt när man inte förväntar sig den.

Äter ni några bullar idag kompisar?