Köttfärskrans med bacon, svamp & ädelost
Bjudmat  Buffémat  Vardagslyx 

Köttfärskrans med bacon, svamp & ädelost

Hjälp! Vad ska jag kalla kvällens recept?!

Ibland tar det helt stopp, så jag tänkte bara kolla med er Kompisar, OM någon av er kan hjälpa mig att komma på ett bra namn på denna maträtt?

Det är en baconlindad köttfärslimpa, fast på mitt sätt. Krämig sås med stekt lök, svamp & grönmögelost. Både kött & sås i långpannan, praktiskt, så man kan göra annat medans den bakas klar. Och SÅ god. Jag lovar.

 

Köttfärskrans, 4-5 port

färs

500 g älgfärs alt annan köttfärs

1 dl havregryn

1,5 dl vatten

1 gul lök, riven

1 msk fransk senap

1 ägg

1 tsk svartpeppar

2 tsk salt

fyllning/topping

250 g färsk svamp i bitar +smör till stekning

2 gula lökar, skivade

1 pkt bacon 

120 g grönmögelost, smulad

2 msk persilja, hackad

sås

3 dl grädde (valfri fetthalt, men kokbar)

1 tsk fransk senap

10 soltorkade tomater, strimlade

till servering: Potatisstomp, rårörda lingon, pressgurka

Såhär gjorde jag

Stek svampen i smör tills vattnet kokat in, ställ åt sidan. Blanda färs: Rör ihop havregryn och vatten, låt svälla 10 minuter. Sätt ugnen på 220 grader varmluft. Blanda ner resterande ingredienser till färsen i havregrynen. Lägg ut baconskivorna omlott på ett bakpapper. Lägg på färsen och klappa ut till en platta. Smula på ost (spara en liten bit till såsen) och lägg på hälften av svampen. Rulla ihop färsen som en rulltårta, med hjälp av bakpappret. Lyft över rullen, fortfarande på bakpappret och för över den till en ugnsfast form, dra bort pappret. Forma rullen till en krans (om du vill, du kan ha en rak köttfärslimpa om du föredrar det). Lägg i den skivade löken. Grädda mitt i ugnen 15 minuter. Vispa ihop grädde och senap. Ta ut formen från ugnen, häll i gräddblandningen, svamp, tomater och ost. Sänk värmen till 200 grader. Baka tills kransen är genomstekt, ca 15 minuter till. Den är färdig när köttsaften är genomskinlig, ett bra mått eftersom tiden kan variera beroende på olika faktorer som ugn och form. Strö på persilja. Servera med potatisstomp, lingon och pressgurka.

Här hittar du recept på Stompet, Pressgurkan & Lingonen.

Nu kör vi snart, Varmt välkomna!