Carbonara på blomkål
Bjudmat  Recept  Tips  Vegetariskt 

Carbonara på blomkål

 

cauliflowercarbonara-51-web

Men vad är det här? Jo, det är en pastarätt och här handlar det om såsn. Den är baserad på blomkål. Jajjamän, att basera såser på grönsaker och rotfrukter är en hit! Och nyttigt så det förslår. På bilden är det lite för mycket sås, hihi, men det var gott =)

Man kokar helt enkelt blomkål i buljong, mixar den slät, späder med buljongen till önskad konsistens. Om man vill ha en rundare smak så tar man i lite grädde eller crème fraîche. Sedan fräser man vegetariskt bacon eller vanligt köttbacon i en stekpanna, häller i såsen, nykokt pasta och smakar av med riven ost, salt och peppar. Här har jag haft i några små tomater och gräslök just innan servering. Det blev väldigt gott. Nu finns ju så många olika pastasorter, så jag tror nästan alla kan hitta någon som passar. Jag måste bara säga att det här är alltså HUR gott som helst. Blomkål och ost är ju en magisk smakkombo som får piff av det rökta. Vill man hoppa köttsubstitut så tar man tex grön sparris, belugalinser eller svamp istället.

Cauliflower Carbonara, 4 port

4 port spagetti eller annan pasta

1 blomkålshuvud

1 buljongtärning, grönsaks

1 pkt fejkon, i bitar (vegetariskt bacon, går bra att byta ut mot tex veg korv eller tofu)

1-2 dl grädde eller crème fraîche (valfritt)

1 dl lagrad hårdost, riven

10 små tomater

2 msk gräslök, hackad

smör till stekning, salt, peppar

Såhär gjorde jag

Dela blomkålen i buketter och koka den mjuk i vatten med buljongen. Häll av, men spara buljongen. Börja koka pastan. Mixa blomkål och 2-3 dl buljong slätt. Späd med buljong till önskad konsistens. Tillsätt grädde. Fräs fejkon/bacon i lite smör, rör ner sås, pasta, ost, tomater och gräslök. Smaka av med salt och peppar, kanske lite citronskal eller vitlök om man vill.

Om såsen blir för lös så reder du enkelt av med lite majsena, blir den för tjock så späd med mer buljong. En äggula kan också slinka i utan problem och rostad mandel på toppen om man vill ha lite mer krisp och nyttigheter.

Har ni testat basera såser på grönsaker? Berätta gärna för mig här nedan!

Kram & Glad helg allihopa, på onsdag är jag tillbaka i rutan, hoppas vi ses där!