Blåmusselchowder & crack bread
Bjudmat  Fisk  Meny Norrlandsresan  Radio  Recept 

Blåmusselchowder & crack bread

Här kommer varmrätten. Börjar med några tips om blåmusslor och hur man tar hand om dom. Inga konstigheter.

Susannes Blåmusselchowder med torskrygg & brynt smör, 6 port

Jag använde en färdig, mycket högkvalitativ blåmusselfond som jag köpt på en vanlig stormarknad. Den är svensk och ekologisk, mycket prisvärd.

soppbas:

6 stora potatisar, skalade, i bitar

1 gul lök, hackad

3 msk koncentrerad blåmusselfond

3 dl vispgrädde

till servering:

1 nät blåmusslor

3 dl vitt vin+lite vatten

1 gul lök, hackad

3 vitlöksklyftor, hackade

2 morötter, strimlade

1 liten purjolök, strimlad

4 bitar torskrygg á 120 gram

1 litet knippe persilja

smör, olja till stekning, salt, vitpeppar, dill

Såhär gjorde jag

Soppbas: Fräs potatis och lök mjuka i smör. Täck med vatten, koka potatisen mjuk tillsammans med fond. Mixa slät med grädde, späd med mer vatten om den blir väldigt tjock. Detta förberedde jag dagen innan.

Rensa musslorna enligt beskrivningen i länken ovan. Fräs lök och vitlök, tillsätt musslor, vin och vatten. Lägg på lock och koka tills musslorna öppnar sig. Sila och spara fonden. Släng alla stängda musslor. Koka upp soppbasen, späd med nya blåmusselbuljongen. Mixa med persilja. Är nu soppan för tjock, späd med vatten, smaka av. Lägg ner morötter och purjo just innan servering. Stek torsken så att den har en mjuk kärna, ös med brynt smör. Servera soppan och torsken i djupa tallrikar, garnera med dill och musslor.

 

Metoden är kanske lite mer omständig än mina vanliga recept, men jag behövde förbereda så det är därför. Konsistensen kan variera beroende på potatisarna, så korrigera efter hur tjock soppa du önskar. Jag värmde morot och purjolök separat i blåmusselbuljong för att kunna fördela det som en bädd under torsken, men det går lika bra lägga ner dom direkt i soppan.

 

Här hittar du recept på det goda vitlöksbrödet med smält ost.