bacon- & broccoligratäng
En grej jag gillar skarpt är när man gör en matlagningsinsats och får ut 2 måltider av den. Här blev det dubbla formar Allt-i-ett-gratäng med grönsakspasta, broccoli, bacon och Västerbottensost. Lyxen av att en veckodags matlagning består i att ställa in en hemgjord gratäng i ugnen är total. Här testade jag en ny sorts pasta, som är gjord på 40% grönsaker. Bra initiativ. Och jättegod. Kanske finns det rester av kokt pasta i kylen från i helgen?
Såhär gjorde jag
1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan 1 minut i saltat vatten, häll av men spara 1 dl av kokvattnet. Jag hade ett paket färsk pasta, det räcker till 2 port.
2. Fräs 1 pkt bacon i bitar och 1 färsk broccoli en stund i stekpanna, tillsätt 2 dl crème fraîche, valfri fetthalt men kokbar och lite av pastavattnet. Ev lite peppar och vitlök. Extra stressiga dagar så serverar du nu, annars fortsätt till steg 3.
Släng för allt i världen inte broccolistjälken, det är jättegod. Skiva den och ner med den också.
3. Upp med hela den krämiga härligheten i formar, på med halverade småtomater och riven Västerbottensost eller annan smakrik, lagrad hårdost. Jag la upp i portionsformar och ställde en i kylen till längre fram i veckan.
4. Gratinera tills den fått vacker färg ca 5 minuter.
Det här receptet har bara 6 ingredienser, perfekt en vardag. Egentligen tar det bara 10 minuter att laga, men jag la till 5 minuter så ugnen hinner bli varm.
Vill du vegifiera? Byt ut bacon mot vegetariskt bacon eller välj grillade grönsaker och lite bönor istället.
På onsdag är jag och hälsar på som gäst i Go’kväll. Jag ska prata om ett av mina jobb, längtar att få dela detta med er!
Ha en superfin vecka Kompisar!