bacon- & broccoligratäng
Bekvämimpa  Bjudmat  Här är ditt kylskåp Susanne  Husmanskost  Inspiration  Mat att förbereda  Matlådor  Recept  Rester  Söndagsprepp  Tips  TV  Vardagsmat 

bacon- & broccoligratäng

En grej jag gillar skarpt är när man gör en matlagningsinsats och får ut 2 måltider av den. Här blev det dubbla formar Allt-i-ett-gratäng med grönsakspasta, broccoli, bacon och Västerbottensost. Lyxen av att en veckodags matlagning består i att ställa in en hemgjord gratäng i ugnen är total. Här testade jag en ny sorts pasta, som är gjord på 40% grönsaker. Bra initiativ. Och jättegod. Kanske finns det rester av kokt pasta i kylen från i helgen?

 

korviugn-21-web

Såhär gjorde jag

1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan 1 minut i saltat vatten, häll av men spara 1 dl av kokvattnet. Jag hade ett paket färsk pasta, det räcker till 2 port.

korviugn-25-web

2. Fräs 1 pkt bacon i bitar och 1 färsk broccoli en stund i stekpanna, tillsätt 2 dl crème fraîche, valfri fetthalt men kokbar och lite av pastavattnet. Ev lite peppar och vitlök. Extra stressiga dagar så serverar du nu, annars fortsätt till steg 3.

Släng för allt i världen inte broccolistjälken, det är jättegod. Skiva den och ner med den också.

korviugn-22-web

3. Upp med hela den krämiga härligheten i formar, på med halverade småtomater och riven Västerbottensost eller annan smakrik, lagrad hårdost. Jag la upp i portionsformar och ställde en i kylen till längre fram i veckan.

4. Gratinera tills den fått vacker färg ca 5 minuter.

Det här receptet har bara 6 ingredienser, perfekt en vardag. Egentligen tar det bara 10 minuter att laga, men jag la till 5 minuter så ugnen hinner bli varm.

korviugn-60-web

Vill du vegifiera? Byt ut bacon mot vegetariskt bacon eller välj grillade grönsaker och lite bönor istället.

På onsdag är jag och hälsar på som gäst i Go’kväll. Jag ska prata om ett av mina jobb, längtar att få dela detta med er!

Ha en superfin vecka Kompisar!