bagarstuga
Bakat 

bagarstuga

Visst är det nåt med bagarstugor? Älskar den sprakande elden, doften av nygräddat bröd och gemenskapen.

Vi bakade samiskt bröd, gahkkù. Whoop whoop! SÅ gott!!!

Och allt annat man kan göra i en vedeldad ugn. Blir helt lycklig av möjligheterna!

Tur att jag flyttade till Västerbotten och fick börja lära mig baka bagarstugebak.

Bakade pizza blanco, alltså utan tomatsås. Ost, olivolja, vitlök, rucola och det.

Och nog var det en pizza att skriva hem om, MEN inget slår en nybakad brödkaka naturell med smör som smälter ner över fingrarna. Inget.

Testade även baka ett fyllt tunnbröd med kanel och kardemumma. Lite som en norsk Lefsa. Har ni smakat det förresten? Det är som en himmelsk kombination av snabba kolhydrater och smör, haha! Våran innovation gick åt till kaffet.

Jag tänkte när jag stod där att jag önskar att alla fick komma och uppleva detta. Det som egentligen är det enklaste, sätta en deg på måfå, knåda, kavla och grädda. Och, såklart, smaka.

Vi hade med oss en kanadensare, han blev så pepp så han ska bygga en egen bagarstuga när han kom hem till sin gård utanför Vancouver. Kulturen sprids. Och det finns fortfarande inget recept på vårat bröd. Vi gör degen på känsla. Som våra mormödrar lärt oss. Men vem vet, en vacker dag så blir det kanske ett recept. Men det är att man måste ”känna” och det är nästintill omöjligt att beskriva i ord.

Hoppas ni har en härlig måndag kompisar!