surströmming, eller inte?
Meny Norrlandsresan  Radio  Resor 

surströmming, eller inte?

Va?! Ät du int surströmming? Men du kommer ju från Gällivare!

Om ni bara visste hur många gånger jag har hört det. Och jag kan ju bara hålla med, det är konstigt. Men jag har svårt för doften. Eller lukten, som jag skulle kalla det 🙂 Förlåt, men den är speciell. Tydligen får man inte tycka det när man är från Norrbotten samt kock. Då är det nå fel på en. Då måste jag passa på att erkänna fler saker man tydligen int ”får” tycka om man ska anses ha ett sofistikerat smaksinne. Gåslever? Anklever? inte min kopp te, hushållsost? ja tack, tryffel? nja, i liten mängd, men jag tar hellre torkad sandsopp.

Men, man är ju int hellre sämre än att man kan ändra sig brukar jag tänka speciellt med strömmingen och testar år efter år. Jag ger liksom aldrig upp. Samtidigt som jag i reserv lagar Mormors köttbullar  till mig och alla yngre samt vegetarianer som också brukar vägra surströmming. Men akta er, dom vuxna (iaf dom som äter kött) brukar vilja komma och tulla på våra köttbullar vid barnbordet 🙂

Nu blir det iallafall någon sorts showdown i dagens program, eftersom att det int bara är jag som int gillar surströmming. Gillar är föresten ett alldeles för svagt ord i detta sammanhang, men det låter bättre. Än hatar. Man får int hata mat. Och jag vill ju älska det, det bara går int att svälja den. Jag får panik. Redan vid doften. Till min stora glädje har jag fått en kollega som har lika svårt för det som jag. Så det blir en utmaning. Kommer Gerhard eller Susanne att våga smaka? Kommer nån måsta springa iväg? Alltså det är på den nivån för bägge. Desto roligare utmaning. Och det är på riktigt, jag lovar.

Vi är ju ändå på Ulvön. Surströmmingens holy grale. Nog måste jag väl kunna smaka åtminstone? Nu tror jag mamma och alla mina nära skrattar för er själva när ni läser, ni vet hur svårt det är för mig och att jag inte klarar av att bo hemma i huset på 1-2 dygn efter surströmming.

Hur tror ni att det går? Lyssna idag 10.03 i P1 eller på webben. Reprisen går förresten onsdagar 19.03 och lördagar 00.02.

Varmt välkomna att hänga med oss till undersköna Ulvön!