Surf i Salusand
Bakat  Bjudmat  Meny Norrlandsresan  Radio  Vegetariskt 

Surf i Salusand

Det är blåbärstider och vi har tagit Hjördis till havet, närmare bestämt surfparadiset Salusand. Pepp på det!

Mellan Örnsköldsvik och Umeå ligger det. Mycket vackert.

Vi ska träffa Martin Bylund och Johan Silvenord. Dessa två underbara, inbitna surfers i Salusand soulsurfers.

Blir så glad av de här bilderna. Och lite full i skratt, jag steg upp tidigt denna dag för att hinna klart och ser lite rufsig ut 😀

Perfekt!

Vår gäst Ann Dolling som annars jobbar på SLU berättar om hur naturen kan påverka vår hälsa. Det här är nåt som verkligen känns i varenda fiber i kroppen. Denna Ann. Hon är så klok.

Jag har samlat ihop ett gäng sommargrönsaker som ska bli en gryta som räcker till ett helt kompani. Eller en surfklubb.

Det var int eldningsförbud när vi spelade in detta, så det var ingen fara, men just nu får man laga detta på spisen, tur det går lika bra!

Jag fick lite hjälp av Gerhard med maten. Tror det är Martin som fotat bilden nedan, Gerhard den ovan.

Ser ni vilka fina välkomsgirlanger vi fick av Martin & Johan? Första gången jag lagar mat i en sån. Man blir ju bara glad.

Lite Hawaii ändå!

Sedan blev det blåbärspaj i burk, med vaniljsås. Mums!

Måste bara bjuda på en bakom kulissernabild på Gerhard, Anns arm och tekniker Eskil, som verkar ha väldigt roligt med Martins ukulele i väntan på maten.

Man undrar just vad dom pratar om. Jag stod en bit bort vid grytan, men jag hörde tonerna från Riptide genom grönsaksfräset. Och det kändes väldigt mycket som när jag var i Australien och surfade, just innan jag började på teve. Avslappnat och roligt.

Varmt välkomna att hänga med oss nu kl 10.03 i P1 eller alltid här på webben.

Här hittar du alla recepten och mer bilder!

Berätta gärna nedan vad Ni tyckte om programmet, så jag får höra.

KRAM!
Susanne

Ps. om nån blir sugen på te samt om länken strejkar igen, uppdaterad 7/8, så kommer recepten nedan också.

Chai, 4 muggar

2-3 påsar chaite

4 dl vatten

4 dl mjölk (valfri sort)
1 msk honung
Koka upp vatten, lägg i tepåsarna och låt dra. Tillsätt mjölk och honung, värm och servera.
Shakshuka på stekhäll, 8 port

 
Denna grönsaksgryta blir härligt mustig med röksmak från elden och räcker till ett helt kompani!
Servera med ett gott bröd att fånga upp såsen med. /Susanne
 
1,5 kg blandade grönsaker, i tärningar tex squash, aubergine, paprika
3 röda lökar, hackade
2 vitlöksklyftor
1 chili, hackad valfri sort
3 burkar cocktailtomater eller krossade tomater
2 tetror svarta bönor, kokta
8 ägg
salt, svartpeppar, olja eller smör till stekning
 
topping: 
oliver
fetaost
persilja
 
Till servering: bröd
 
Fräs lök, vitlök, chili och grönsaker i olja tills det börjar få färg. Häll på tomater och koka ihop, häll i bönor. Smaka av med salt och peppar. Knäck i äggen och låt dem tillagas i såsen. Toppa anrättningen med oliver, fetaost och persilja. Servera med bröd.
 
 
Energimix
 
Boosta energinivån och hantera matilska med egen energiblandning. Det här tar jag ofta med mig till fjälls. /Susanne
 
5 dl blandade nötter & mandel
5 dl torkad frukt tex russin, aprikoser, tranbär, blåbär
200 g mörk choklad, i bitar
 
Varva i burk och ta med på tur.
 
 
Blåbärspaj i burk med vit choklad & vaniljsås, 4 port 
 
Fina, små burkar med paj är både vackert och praktiskt. För att int tala om gott! /Susanne

 
Fyllning
ca 400 g blåbär, frysta 
3 msk potatismjöl
2 msk strösocker
100 g vit choklad, hackad
 
Deg
200 g smör, smält och avsvalnat
1 dl strösocker
5,5 dl vetemjöl

Till servering: Vaniljsås 

 
Sätt ugnen på 200 grader. Gör deg: Smält smör, låt svalna, rör ner socker och mjöl. Lägg en bit bakpapper i burkarna du gräddar i, vi har valt portionsburkar i rostfritt så det är lätt att ta med och alla får sin egen paj, men det går bra att göra i större form också. Dela degen i hälften. Fördela ena halvan i botten på formarna, tryck till så det blir en botten. Blanda blåbär, potatismjöl och socker. Fördela blåbärsblandningen på botten, smula resterande deg över. Strö på vit choklad. Grädda mitt i ugnen tills ytan fått en gyllene färg, det tar ca 20 minuter. Låt svalna. Servera med vaniljsås eller något annat du gillar.