skördefest hos clara & jacob
Inspiration  Långpanna  Mat att förbereda  Meny Norrlandsresan  Radio  Recept  Resor  Sommarmat  Torsdagstips  Vegetariskt 

skördefest hos clara & jacob

Tvärålund. Bara namnet gör mig glad. Men det är inget upp mot det som händer i dagens Meny Norrlandsresan!

Vi ska träffa Underbara Clara och hennes man Jacob.

Det vankas skördefest. Startade med att koka kaffe och Clara skar upp en melon som vi knaprade på medans vi jobbade. Menyn är en hyllning till det Västerbottniska odlingslandskapet.

Visst har de en fin utegrupp? Jag trivs så otroligt bra härute hos Clara, Jacob, Bertil, Folke & Melker. En plats jag är helt avslappnad på.

Clara hade plockat vackra blommor.

Eskil sköter ljudet. Ett riktigt proffs.

Det var varmt denna dag också.

Jag fotade, och Gerhard fotade tydligen mig.

Visst är bordet vackert dukat?

Fördrinkssoppan är en grön gazpacho. SÅ fräscht! Rent nyttigt, hehe… Den här soppan/smoothien kan du variera helt efter din egen smak. Avokado och grönkål gör den fräsch och härligt grön. Önskar du mer sötma är det gott med rova, äpple, banan eller mango i. 

Grön Gazpacho, 4 port

1 litet knippe grönkål, i bitar

1 ekologisk citron, i bitar

1 bit ingefära, skivad

1 avokado, halverad och urkärnad

2 stjälkar selleri

Mixa samtliga ingredienser slätt i blender med 5 dl vatten, späd med mer vatten till önskad konsistens. Ställ i kylen till servering.

Varmrätten är både enkel och lyxig. Skördepanna. Eller vad ska vi kalla den? Älskar att laga mat i långpanna! Den här allt i ett-pannan är perfekt bjudmat! Du bygger på med grönsaker allt eftersom, börja med de som tar längst till i ugnen och tillsätt eftersom. Att avsluta med att ta ut pannan och vända ner en sallad ger härlig konsistensbrytning, tillsammans med toppingen.

Susannes Skördepanna, 4-6 port

1 kg potatis eller sötpotatis

1 vitlök, delad

1 citron, delad

1 litet vitkålshuvud

200 g grönkål, i bitar

1 kg blandade rotfrukter/grönsaker tex morötter, fänkål, tomater, sockerärtor, kokta bönor

2-3 salladslökar, strimlade

100 g rucola eller annan sallad

rosmarin, salt, peppar, olja

topping

100 g salami, skivad

100 g hasselnötter, rostad

2 salladslökar, hackade

balsamico, färska örter

ostkräm/dressing

2 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt

100 g lagrad hårdost, riven

Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatis i bitar ca 4 cm stora och lägg dom samt vitkål i klyftor på bakpappersklädd plåt eller i oljad ugnsform. Krydda med rosmarin, salt och peppar, lägg på vitlök och citron, ringla på olja. Grädda ca 15 minuter eller tills de börjat få färg. Ta ut formen, lägg i rotfrukterna. Grädda tills de fått färg men ännu har tuggmotstånd, tillsätt grönsaker som kräver kortare tillagningstid som tomater och fänkål mot slutet. Blanda ost och yoghurt till dressing.

Ta ut formen, blanda ner ditt val av grönt (det du vill ha rått tex rädisor) samt sallad och lök. Toppa med salami, dressing, balsamico och hasselnötter.

Såsen/dressingen är jätteenkel, bara rör ihop riven ost och crème fraîche. Klart!

Jättegott till potatisen och grönsakerna. Samt salamin och vitlöken.

Och vad vore en fest utan tårta? En klassiker blev det idag. Herrgårdstårta. Så gott med både maräng, kakbotten och chessecakekräm till de sötsyrliga bären. Ser ni förresten den tokgula tårtbotten? Mer bilder från dagens program kommer.

Herrgårdstårta med röda vinbär & hallon, 12-15 bitar

botten

200 g smör, mjukt

2 dl strösocker

5 äggulor

3 dl vetemjöl

1,5 msk bakpulver

1,5 dl mjölk

maräng

5 äggvitor

3 dl strösocker

1 påse mandelspån

fyllning

5 dl färska bär

3 dl vispgrädde

200 g naturell färskost

2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och socker vitt, tillsätt gulorna en i taget och rör om mellan varje. Sikta ner mjöl och bakpulver, rör ihop till en smet tillsammans med mjölken. Häll upp på bakpappersklädd plåt (blir en stor långpanna). Vispa äggvitorna till maräng, vänd ner sockret. Bred marängen ovanpå botten. Strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills botten är genomgräddad och marängen vackert gyllene. Täck med folie om den blir för mörk på toppen. Låt svalna, dela mitt itu. Vispa grädde, färskost och vaniljsocker i maskin så det blir en fluffig kräm. Bred krämen på ena halvan, lägg på bär (spara lite till garnering) och den andra botten. Garnera så du tycker det blir fint tex med bär, citronmeliss och florsocker.

Det här har varit en fantastisk sommar tillsammans med er alla på turné i vårat älskade Norrland. Som jag kommer sakna det.

Och nästa vecka börjar TV om så på onsdag 22:a hoppas jag att vi ses där.

Här kan du alltid lyssna på programmet igen 🙂

Berätta gärna vad ni tyckte om programmet för mig nedan.

Och TACK för att just DU har följt med oss på resan och lyssnat! Jag uppskattar det verkligen.