Sommargranola
Bjudmat  Inspiration  Mellis  Recept 

Sommargranola

En av mina vardagslyx är hemgjord granola. Det händer inte varje vecka, men i sommar ska jag har med den i Hjördis och bjuda gästerna på, så det är bara att rosta på och nu doftar hela huset ljuvligt av kanel!

Metoden är väldigt enkel. Jag brukar höfta råvarorna, eftersom det inte är exakt jättenoga här.

Sommargranola

1,5 l havregryn

3 dl riven kokos

5 dl blandade fröer och nötter (välj din favvo tex pumpa, solros, chili, psyllium, cashew, para, mandel)

1 tsk salt

1 msk kanel, malen (ingefära, vanilj & kardemumma blir såklart gott det med!)

2 dl kokosfett

1 dl sirap eller honung

0,5-1 dl råsocker

3 dl russin eller annan torkad frukt/bär

  1. Sätt ugnen på 175 grader, vanlig ugn.
  2. Blanda de torra ingredienserna.
  3. Värm kokosfett, sirap och socker, vispa och häll över de torra ingredienserna.
  4. Blanda väl och häll ut på bakpappersklädd plåtar.
  5. Rosta gyllene mitt i ugnen, rör om ett par gånger.
  6. Låt svalna på plåten, strö på russin. Bryt inte upp granolan om du vill ha mer knapriga bitar att tugga på.

Klart att njuta!

Jag förvarar den i glasburkar med lock så att den inte blir fuktig. Granolan smakar underbart till frukost, mellis eller lättlunch. Det är min kompis Kati från USA som har lärt mig det här receptet, eller ungefär, jag har gjort om lite, älskar att det blir bitar i granolan och alla goda fröer!