Sommarbuffé
Bekvämimpa  Bjudmat  Buffémat  Inspiration  Snabblagat  Sommarmat  Tips  TV 

Sommarbuffé

Sommar, studenten, dop, midsommar, mors dag, födelsedagar eller kanske bara en träff i enkelhet. Sommaren är full av tillfällen då enkel mat kommer väl till pass, så jag har tagit fasta på det och ger handgripliga tips i kvällens program.

Till min stora glädje hade jag dessa stjärnor till hjälp.

Jan Malmsjö och Claes Malmberg. Oj vad vi har skrattat!

Här kommer recepten. Börjar med pajen med Västerbottensost och grönsaksrosen. Som den trendat på Pinterest! Fast då i en annan version. Det här är min tolkning.

Västerbottensostpaj med grönsaksros, 6-8 port

Pajdeg

2 dl vetemjöl

1,5 dl dinkelmjöl 

1/2 dl sesamfrön

75 g kallt smör, i bitar

½ tsk salt

1 dl crème fraiche

1 msk kallt vatten

Fyllning 

2 mellanstora squash, i tunna skivor (gärna en grön och en gul)

2 stora morötter, i tunna skivor på längden

200 g Västerbottensost, riven

3 ägg

1 äggula

2 dl crème fraiche

1 dl grädde (valfri fetthalt)

salt

Börja med att göra degen: Mixa mjöl, sesamfrö, smör och salt med kniven i matberedare till det är jämnt fördelat. Tillsätt crème fraiche och vatten, mixa hastigt ihop till en deg. Knåda ihop degen på bakbordet. Lägg i plast och låt vila i kylen minst en timme. Ta fram och låt den bli lite varm. Kavla ut på mjölat bakbord, ca 5 mm tjock och lägg den i en pajform ca 24 cm. Ställ i kylen minst en timme. Förgrädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter i 200 grader vanlig ugn. Låt svalna. Strö hälften av osten i botten på pajskalet. Gör äggstanning: Vispa ihop ägg, crème fraîche, grädde och salt. Förbered fyllningen: Skiva grönsakerna på mandolin eller med potatisskalare/osthyvel. Rulla ihop en squashskiva till en rulle, ställ i pajskalet. Bygg på genom att linda morötter och mer squash tills pajskalet är fyllt. Häll på äggstanning och strö på ost över. Grädda i 200 grader, nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills fyllningen har stelnat.

Ett extra tips är att smaksätta äggstanningen med rivet citronskal, bara en gnutta…. och timjan, om man vill.

Laxrosorna med citronkräm, 10-15 port

1 kg kallrökt lax, skivad

300 g naturell färskost

1 dl crème fraiche

1 litet knippe dill, hackad+till garnering

2 citroner

Vispa färskost och crème fraîche med elvisp, det ska bli spritsbart. Smaka av med dill och rivet skal från en citron. Rulla ihop laxskivorna som en ros, lägg på ett fat och spritsa krämen i mitten. Garnera med citronklyftor och dill.

Och kalkonen med melon, jordgubbar och basilika.

Kalkon & Melon, 10 port

1 kg melon, gärna blandade sorter tex Cantaloup och vattenmelon

1 liten ask jordgubbar, klyftade

1 kg rökt kalkon, i tunna skivor

2 dl oliver, valfri sort

200 g fetaost, i bitar

1 kruka färsk basilika

Lägg/rulla kalkonskivorna på ett fat. Blanda melon och jordgubbar, strö på dem samt oliver och fetaost. Toppa med basilika.

Sedan rostbiffen som blir härligt eftermarinerad.

Eftermarinerad Rostbiff, 10 port

1 kg rostbiff, skivad

2 msk fransk senap

2 dl cocktailkapris

1 dl matolja

4 msk balsamvinäger

1 dl färska örter, hackade (blanda tex bladpersilja, timjan, rosmarin)

2 askar cocktailtomater, i bitar gärna olika färger

1 dl rostad lök alt syrad löksallad

Blanda senap, 3 msk hackad kapris, olja, vinäger och örter. Lägg köttet på ett fat, strö på tomater och ringla marinaden ovanpå. Garnera med hel kapris. Toppa med färska örter, rostad lök eller syrad rödlök.

Vad som kan vara Världens godaste Potatissallad, 6-8 port

2 dl gräddfil (en del kan bytas ut mot filmjölk)

1 dl majonnäs

1 msk senap (fransk eller skånsk)

1 dl cornichons, skivade (små, inlagda gurkor på burk)

1 purjolök, hackad

1 äpple, hackat 

1 kg fast potatis, kokt och skalad

salt, svartpeppar

Blanda gräddfil, majonnäs, senap, cornichons, purjo och äpple, rör ner potatis. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå och dra ett par timmar eller över natten. Servera som den är eller garnera med svartpeppar, äppelskivor, strimlad purjolök eller rostad lök.

Tips på tårtor och bakverk kommer på webben snart, de klipps just nu.

Programmet kommer ligga på Play också, om man missar det 🙂