Veckans Vardags
Bjudmat  Budgetmat  Inspiration  Långpanna  Mat att förbereda  Mat för många  Matlådor  Recept  Rester  Snabblagat  Tips  Torsdagstips 

Veckans Vardags

Idag vill jag torsdagstipsa om en enkel vardagsrätt som råkade bli till nu efter påsk. Köttbullar i ugnen med keso. SÅ gott!

Det hela är ett resultat av en rensning i kyl och frys. Ett paket köttfärs, ett paket keso, trolla med rester och simsalabim!

Allt i ett Köttbullar med keso, 4 port

400 g färs av valfri sort, jag hade eko nötfärs

250 g keso

1 burk färdig grönsaksröra Lutenica (konserv i glas, finns på vanliga stormarknader, går bra med en tetra krossade tomater också)

1 dl havregryn

1 dl vatten

1 tsk salt, 1 tsk peppar

Såhär gjorde jag

Blanda havregryn och vatten i en ugnsform, låt stå 5-10 minuter. Blanda ner färs, hälften av keso och kryddor. Forma 8 bollar, låt dem ligga i formen och häll på grönsaksröra samt resterande keso. Grädda ca 30 minuter eller tills köttsaften är genomskinlig.

Ta i ett ägg om du vill i smeten, det hade inte jag och det funkade bra ändå. Grönsaksröran är så smakrik så det behövdes inga mer kryddor.

Skjuts in!

Jag hade över en pytteskvätt grädde från kylskåpsrensningen, den åkte i också. Den färdiga grönsaksröran från Makedonien är toppen som bas för grytor, så jag försöker ha en hemma för enkla middagar. En fransk ratatouille skulle funka lika bra, om man vill göra egen sås!

Serverade med en sallad på cosmopolitansallad och äpple samt en varm brödbit att fånga upp såsen med. Ris, pasta, potatis, bönor, bulgur funkar också toppen till.

Rustikt, gott och hemlagat.

Om än med viss hjälp av grönsaksröran, då.

Ps. salladen verkar ev lite annorlunda, men det var rester från påsk och funkade väldigt bra. Toppad med citron och olivolja. Så föds nya rätter.