valborgsmeny
Recept  Tips 

valborgsmeny

Nu rullar vårhelgerna in och med det kanske det vankas fest både här och där.

Just Valborg kommer jag spendera i fjällen med mycket enkel mat i år, antagligen suovas på elden. Lättrökt, saltat renkött. Har ni testat det? Nå vi får se vädret! Vi kanske får vara inomhus, kvällarna kan ju vara lite kalla fjälls om det regnar.

Till Valborgskvällen satsar jag på något vårigt, men ändå värmande. Den här fiskgrytan till exempel. Med timjan, oliver & fetaost.

Går lätt att göra vegetarisk också, med vegbitar eller kronärtskocka. Jag hade både fisk och kronärtskocka i min variant 🙂 och en gnutta chili!

Fiskgryta med timjan, oliver & fetaost, 4 port

1 gul lök, hackad

2 vitlöksklyftor, hackade

2 burkar tomater (välj gärna krossade eller små)

olja, timjan, salt, peppar, strösocker

4 portionsbitar torskrygg (eller annan fisk du gillar)

topping: grönsaker att woka, fetaost, oliver, färska örter (jag hade rosmarin)

Börja med att koka en tomatsås (eller köp färdig): Fräs lök och vitlök i olja utan att de får färg. Häll i tomater, skölj ur burkarna med vatten, häll i det också i grytan. Låt puttra ihop 10 minuter. Smaka av med kryddorna. Lägg ner fisken, täck med lock och låt koka tills den är färdig. Det tar 5-10 minuter. Woka under tiden grönsaker. Lägg grönsakerna i grytan och garnera med din önskade topping.

Så gott med pressad potatis till.

Och aioli!

Just att välja att toppa grytan med nywokade grönsaker gör mycket både för smak och utseende. Jag tar det jag har hemma, här var det blomkål, röd lök, en snutt purjo och skivade tomater. En snabb aioli är jätteenkelt att göra. Du blandar bara lite vitlök med tjock yoghurt och smakar av med salt.

Jag gillar att doppa ett gott bröd i såsen.

Här hittar du ett recept på crack bread, varmt vitlöksbröd med smält ost, mjukt inuti och knaprigt på ytan.

SÅ gott!

Rabarber börjar komma in i säsong så till dessert passar Rabarberkola med vaniljglass och en knaprig kaka eller hackade rostade nötter/mandlar till som bryter av konsistensen.

Glad Valborg alla vänner!