världens bästa Kärleksmums
Baka i långpanna  Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Fika 

världens bästa Kärleksmums

Igår var det söndagsfika hos mig. Det blev en klassiker, Kärleksmums. Pga Kärleksmums är  alltid Kärleksmums. Så gott, klassiskt och enkelt. Det viktiga är att inte grädda kakan för länge, tycker jag. Men det är lätt fixat genom att hålla koll mot slutet av gräddningen.

Det var hemligheten det med saftiga Kärleksmums.

För att få snyggast bitar så låt kakan och glasyren svalna helt. Som ni ser på bilden ovan gjorde jag inte det. Gästerna var redan här. Det gick bra ändå.

Det är nåt tillfredsställande över att glasera kakor och strössla. Meditativt.

Glasyren är så god…

Här kommer receptet

Kärleksmums, 40 bitar, 1 långpanna ca 25×35 cm.

225 g smör

2 dl mjölk

5 ägg

4 dl strösocker

5 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1,25 dl kakao

Glasyr

100 g smör

0,5 dl espresso eller starkt kaffe

4 dl florsocker

0,5 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

Topping: 1-2 dl kokos, riven

Såhär gjorde jag i 9 steg

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vanlig värme.
  2. Smält smör, häll i mjölk och låt svalna. Jag brynte smöret pga brynt smör ger kolasmak=gott!
  3. Vispa ägg och socker krämigt.
  4. Blanda och sikta ner de torra ingredienserna.
  5. Vispa slätt och rör ner smörblandningen.
  6. Häll smeten i bakpappersklädd långpanna, grädda i nedre delen av ugnen tills smeten just stannat, här tog det 20 minuter. Gräddar man för länge är det risk att kakan blir torr, gräddar en för kort så blir den svår att skära i bitar, så kolla noga mot slutet. Låt svalna medans du gör glasyren.
  7. Smält smör, häll i kaffe. Sikta ner resterande ingredienser, vispa till en jämn smet.
  8. Häll och bred ut glasyren över kakan som fortfarande är ljummen. Strö på kokos.
  9. Låt svalna helt och skär i bitar.

Njut!

Kakan går jättebra att frysa.

Tips: Variera kokostopping med annat du gillar tex strössel, krossade salta nötter eller torkade bär. Det blir en helt annan upplevelse och förmodligen får en kalla det nåt annat, för Kärleksmums är ju som sagt alltid Kärleksmums.

Ps. Jag har inte bakat alla recept av Kärleksmums, så egentligen kan jag int veta att de är världsabäst, men jag tar gärna emot tips om ni har något bättre. Berätta gärna nedan. Jag har liiite mer kakao, en gnutta mer smör och mindre socker i själva kakan än det receptet jag lärde mig som liten.