Inspiration  Susanne funderar 

Sous vide, eller inte?

En vanlig fråga jag får är om det är värt att investera i olika köksmaskiner, senaste åren har det mer specifikt vart en sous-vide apparat för hemmabruk. Om det bara vore så lätt att svara på det. Det beror på. För ett vanligt hushåll skulle jag säga nej. Lär dig helst laga mat utan plastpåsar. Pga vi vet dels att plast kan avge ämnen som jag personligen inte skulle vilja äta samt sopberget, haven, miljön osv. Jag vet int vad som är värst. Så frågan för mig har helt enkelt varit: Kan jag rättfärdiga de resurser som krävs att producera en ny teknikapparat (eller 2) samt plastpåsar, eller ska jag fortsätta med mina rostfria kastruller och gjutjärnspanna? Behärskar jag det? Lagar jag så mycket mat hemma att det är värt det? Vad säger samvetet? Påsarna ska vara säkra, men min kompis som forskar i kemi vägrar samtidigt ännu plast och matkontakt. Och plast och värme.

Ett tag ha plastpåseomeletten trendat, alltså att laga omelett och även äggröra i plastpåse. Släng ner ägg i en plastpåse, förslut, lägg i vattenbad, klipp upp och häll ut på en tallrik. Ja, det sparar onekligen disk. Vad tänker ni?

Jag tänker att det är ett val för varje individ. Likaväl som att ta flyget, tåget, äta kött eller inte, fisk, träna osv. Allt har konsekvenser. Samtidigt ska vi leva och må bra.

För mig var det inte svårt val, privat. Jag har inte plats för en pryl till heller, jag prioriterar annat just nu i mitt lilla kök.

Proffessionellt är det en annan sak. Alltså i restaurangkök, där finns många vinster med tekniken. Och där startar ofta trenderna som hamnar i hemmaköket. För hallå, dels forskning och dels vill många vara kockar som Gordon Ramsay osv. utan att genomgå adekvat yrkesutbildning. Vilket såklart är ett gyllene tillfälle för tillverkare av köksapparater.

Hur funkar det då?

Jo, du lägger råvaran i en speciell plastpåse, försluter med eller utan vacuum och sedan lägger du den i en cirkulator med termostat vilket betyder att den tillagas i vattenbad under jämn temperaturöverföring, vilket ger ett genomgående tex rosa kött eller vad du önskar. Bryner gör man efteråt. Eller innan, men jag föredrar efteråt.

Jag gjorde mitt examensarbete om just sous vide på universitetet. Blev förälskad i tekniken där i början på 2000-talet. Konstant, perfekt resultat, smidigt och lättsamt. Mört kött. Svinn då? Ja, det blev mindre svinn om man tillagar köttet sous vide. Litegrann. Lärde mig även att sous vide är som så mycket annat ingalunda nytt under solen. Det har funnits väldigt länge och det tog tid att lansera på bred front. Vacuummaskinen var revolutionen för mig som även vill frysa in saker lufttätt så den har verkligen många besparande funktioner. Alla som jagar, fiskar, plockar bär, vill spara mat av olika anledningar har stor nytta av att kunna förvara den lufttätt. Det blir dessutom lättare att stapla i frys och kyl. Lagar man många sega köttbitar hjälper sous vide till med ett mer tillfredsställande slutresultat. Vi lagade tex rulle av älg som kan vara ganska tufft, med strålande resultat.

Vid det här laget har det nog framgått varför det är svårt med korta svar, även på en så enkel fråga. Och det finns även andra faktorer.

Om din köksapparat gör dig glad och nöjd, så är det bra. Om vi dessutom kan hitta sätt att rädda världen är det ännu bättre. Men låt oss samtidigt leva och ha roligt den tid vi har. Att just ställa sig frågan om en verkligen, verkligen behöver en ny pryl är på nåt sätt början. Och om det är så, att man använder den optimalt. Och när man är färdig, återvinner. Det är många saker som ingår som invånare i konsumtionssamhället. En av dem är ansvar och värderingar. Och att inte döma. Och jo, om det passar dig och du vill använda sous vide, se till att plastpåsarna är så säkra som möjligt för både dig och naturen. 

Berätta gärna om dina erfarenheter och tankar om sous vide nedan.

Fortsätt njut av påsken kompisar!

 

 

Ps. Som bonus idag pga påsk och ägg samt att du tog dig tid att läsa detta långa inlägg vill jag bjuda på en länk till den roligaste köksprylsrecensionen jag någonsin läst, av Rikh Samadder, en brittisk journalist som gjort den briljanta köksapparatstestserien Inspect a gadget.

The egg master a horrifying, unholy affair

Såklart har han testat sous vide tex här och här